Te ajută şi leacurile băbeşti
Urzicile furnizează organismului suplimentele de fier şi de vitamina C de care are nevoie pentru a combate anemia, o altă afecţiune specifică sezonului. 4 În plus, conţinutul bogat de vitamina A şi vitamina B, potasiu şi magneziu (pe lângă fierul deja amintit) ajută la prevenirea asteniei care stă la pândă în fiecare primăvară.
Iar dacă ai ghinionul chiar să cazi pradă asteniei (anunţată prin oboseală şi slăbiciune persistentă), cumpără de la magazinele naturiste tinctură de urzici. Sau prepar-o acasă, ţinând la macerat, două săptămâni, urzici mărunţite, amestestecate cu alcool de 70 de grade. Iei câte 20 de picături, diluate în apă, după fiecare masă (evită însă acest leac dacă suferi de gastrită sau ulcer!).
Pansament cu frunze mărunţite
O rană superficială se va cicatriza în grabă dacă faci băi locale sau aplici comprese (de la caz la caz) cu o infuzie din trei-patru linguri de frunze mărunţite puse într-o cană cu apă clocotită.
Vitaminele, mineralele – antioxidanţi puternici – şi acizii esenţiali din urzică elimină toxinele din sânge, din ficat şi din rinichi
În plus, pentru revigorare şi detoxificare, dar şi pentru subţierea sângelui şi, implicit, scăderea tensiunii arteriale, este bine să consumi, pe lângă mâncărurile tradiţionale din urzici, şi ceaiuri preparate astfel: o lingură de plantă proaspătă, bine mărunţită, se pune într-o cană de apă clocotită şi se lasă la infuzat 15 minute. Se beau câte trei pahare pe zi, timp de trei-patru săptămâni.
Adio, mătreaţă!
Problema atât de inestetică a mătreţii are leac: 40-50 g de frunze mărunţite de urzică se pun într-un litru de apă în clocot. Se ţine vasul acoperit timp de 30 de minute, se strecoară şi se toarnă pe tot părul, după ce a fost şamponat şi clătit abundent cu apă.
În plus, infuzia din urzici tonifică rădăcina podoabei capilare, regenerând-o.
Incearca aceste retete cu urzici delicioase. Merita sa le incerci!