De ce se întâmplă acest lucru: temperatura globală a crescut în ultimii 100 de ani cu un grad din cauza activităţii industriale.
În acest context, calota polară a început să se dezgheţe, lucru care a produs încetinirea curentului Golfului. Acesta aducea apă caldă dinspre Golful Mexic către Occidentul Europei. Urmarea încetinirii a fost perturbarea climei la nivel planetar.
Ca atare, trebuie să ne aşteptăm de acum încolo la o răcire accentuată a climei în vestul european şi la încălzirea centrului continentului, inclusiv zona României.
“În deceniile următoare, iernile de la noi vor fi din ce în ce mai calde, cu temperaturi peste zero grade, iar stratul de zăpadă şi precipitaţiile, în general, se vor împuţina. Este efectul fenomenului de încălzire globală, care ne va afecta din ce în ce mai mult în deceniile următoare”, ne-a spus Roxana Bojariu, climatolog în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.
Aer tropical în decembrie, în România!
Au mai fost ani, relativ puţini, când în zona ţării noastre au pătruns mase de aer tropical în decembrie. Astfel, s-au înregistrat 22,3 grade Celsius la Călăraşi în 1903; 21 grade Celsius la Constanţa în anul 1903 şi Mangalia în 2004; 20,6 grade Celsius la Tulcea în 1958; 20,2 grade Celsius la Brăila, 1989.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro