Informaţii privind transportul
Dacă urmează să călătoreşti cu avionul, informează-te în legătură cu produsele pe care le poţi lua în bagajul de mână. Nu te angaja să transporţi bagajele altor persoane. Există riscul ca acestea să conţină produse interzise, iar tu vei suporta consecinţele legii. Pentru a te feri de surprize, consultă ghidul Drepturile pasagerilor UE, realizat de Comisia Europeană, care oferă informaţii utile cu privire la drepturile persoanelor în caz de îmbarcare refuzată, zbor anulat, întârzieri prelungite, pierdere bagaje etc. În cazul călătoriilor cu autobuzul/ trenul, fii atent la bagaje, pe întreaga durată a călătoriei.
Dacă doreşti să-ţi iei cu tine animalul de companie, informează- te din timp despre documentele de călătorie necesare pentru el! Apoi, este indicat să ai asupra ta, pe lângă documentele de călătorie, şi un act de identitate (preferabil cu fotografie – de exemplu, CI, permisul de conducere). Păstrează documentele, lucrurile de valoare, biletele de călătorie, banii şi cărţile de credit în locuri sigure şi nu le expune în mod vizibil. Apoi, asigurăte că ai la tine mijloace financiare suficiente (cash sau pe card) pentru tine şi pentru membrii familiei, după caz.
Consultă Ghidul Serviciilor Consulare
Consultă pe www. mae.ro Ghidul Serviciilor Consulare. El conţine informaţii utile care te pot ajuta să fii în siguranţă şi să rezolvi o serie de situaţii nedorite şi neprevăzute, care pot apărea pe parcursul călătoriei tale. Pe toată perioada, respectă regimul de şedere şi limitele de valabilitate ale vizelor sau ale permiselor de şedere. În cazul în care călătoreşti în zone nesigure sau îndepărtate, pentru siguranţa ta, înregistrează- te la cea mai apropiată misiune diplomatică.
Cumpără un ghid al ţării în care mergi şi, odată ajuns acolo, respectă cu stricteţe legislaţia locală. Oricât de diferite sunt legile străine faţă de cele din România, respectarea lor este obligatorie şi îţi asigură liniştea şi demnitatea faţă de autorităţile locale. Trebuie să ştii că eşti responsabil pentru orice încălcare a legilor locale, chiar dacă nu le cunoşti. De asemenea, respectă tradiţiile şi obiceiurile locale (unele comportamente sociale admise în România pot intra sub incidenţa legii penale a ţării respective). De exemplu, cere permisiunea localnicilor pentru a-i fotografia sau filma.
În caz de nevoie, contactează ambasada
Pe tot parcursul şederii, evită implicarea în demonstraţii sau manifestări de stradă care au loc în ţara respectivă. De asemenea, evită deplasarea în zone periculoase. Dacă, în ciuda măsurilor de precauţie luate, ajungi totuşi într‑o situaţie dificilă, contactează imediat ambasada sau consulatul României din ţara respectivă, pentru a putea beneficia de asistenţă consulară de specialitate. Coordonatele misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare le găseşti pe site-ul MAE, la rubrica “Misiuni ale României” (https://www.mae.ro/romanian-missions).
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!