Au cerut demisia lui Ponta, Oprea şi Piedone
Ca într-un ritual, s-au întâlnit, ca de obicei, în Piaţa Universităţii şi în scurt timp trotuarele au devenit neîncăpătoare. Când nici piaţa nu i-a mai putut cuprinde, au pornit către Guvern strigând “Asasinii!” şi “Corupţia ucide!”, în timp ce ridicau afişe cu numele premierului Victor Ponta.
Pe traseu, printre urlete şi fluierături au răzbătut şi aplauze, atunci când miile de oameni s-au despărţit ca la un semn pentru a face loc unui echipaj de pompieri. “Cinste lor, eroilor!”, le‑au mulţumit protestatarii celor care au intrat în foc pentru a le salva iubiţii, fraţii, prietenii, colegii de generaţie.
După câteva ore, 25.000 de suflete îndoliate au îngenuncheat în faţa Ministerului de Interne şi au scandat apoi în faţa Primăriei sectorului 4, la fel cum în dimineaţa următoare, cu aceeaşi cadenţă, aveau să îşi anunţe demisiile şi reprezentanţii acestor instituţii.
Cu trei vinovaţi în arest şi alţi trei demisionari, românii treziţi la viaţă nu s-au împrăştiat însă miercuri seara în baruri pentru a sărbători izbânda. Poate pentru că acestea nu au avize de la ISU sau pentru că încă nu s-a schimbat nimic.
Deşi aparent nu mai au nici o doleanţă, şi mai mulţi oameni au ieşit în stradă şi, chiar dacă mesajul lor nu e la fel de punctual, spun că nici nu se vor opri. Toţi cei 35.000 se tem că acţiunea lor ar putea să servească unei agende politice. Ştiu că printre protestatari există şi persoane aflate pe ştatele de plată ale unor partide. Aşa se explică de ce protestul de miercuri seara a avut mai multe momente în care părea că se va “sparge” în mai multe grupuri cu diverse revendicări.
“La Casa Poporului se întâmplă ceva foarte ciudat. Protestul s-a rupt în două, câteva mii au rămas la Universitate şi restul a plecat, nu ştiu de cine mânaţi, spre Parlament. Aici am găsit cine era în frunte – o brigadă de băieţi bine făcuţi, înconjuraţi de mai mulţi copii care miros a aurolac. I-au căţărat pe gard şi le spun ce să scandeze. Se ceartă cu oamenii care îi întreabă care-i faza”, avertiza Vlad Ursulean, jurnalist independent.
Agitatori trimişi să încingă spiritele
De fiecare dată însă, aceste persoane au fost izolate şi date la o parte. “Am simţit o uşoară debusolare a oamenilor”, spune Alexandra, account manager.
“În prima seară, toată revolta a fost direcţionată către demisia câtorva indivizi, lucru care i-a făcut pe oameni să fie mai organizaţi. În a doua seară, şi-au făcut loc în mulţime şi câţiva microbişti şi huligani, care au agitat uşor mulţimea deja debusolată. Furia şi indignarea au rămas, totuşi, chiar şi după demisii”, a continuat. Mesajul “Colectiv” uneşte în continuare mulţimea care vrea să scape de corupţie.
Un nou succes înregistrat ieri pune însă în dificultate “vocea străzii” după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că, pentru prima dată, va consulta inclusiv reprezentanţi ai societăţii civile şi câţiva din rândul protestatarilor. Ceea ce iniţial părea o veste incredibilă s-a dovedit a fi o problemă greu de abordat.
Toată lumea se întreba ieri cum ar trebui să se întâmple acest lucru. Vine preşedintele în stradă? Mergem noi la el? Şi cine merge, că nu are o cameră pentru 35.000 de oameni?
“Nimeni nu are o autoritate de reprezentare a străzii şi cine se va duce acolo inevitabil va fi contestat de o parte sau de alta. Însă, nu liderii formali sau informali sunt importanţi în ecuaţia asta, ci temele: fără privilegii, fără piedici puse justiţiei, fără abuzuri în funcţie, fără incompetenţă”, crede Adrian, copywriter.
Cer feţe noi în rândul liderilor politici
În timp ce pe internet a început să circule un document în care oricine poate adăuga o propunere pentru funcţiile de premier şi miniştri, unii tineri vorbesc despre înfiinţarea “Partidului Colectiv”, Partidul Noua România nu mai face faţă cererilor de adeziune, iar Tudor Chirilă şi Adi Despot sunt rugaţi să facă un pas în faţă şi să îşi asume o discuţie cu preşedintele.
Membrii unor ONG-uri se invită la discuţii chiar dacă nu au fost în piaţă, iar altele propuse susţin că nu merită această onoare.
“Este absurd să ceri străzii să vină cu o listă clară de revendicări, de la o zi la alta. Ţara pe care ne-o dorim este cea în care gândim şi cântărim opţiunile pe care le avem, ne consultăm şi alegem varianta cea mai bună. Asta are nevoie de timp, dacă vrem să fie un lucru bine făcut”, susţin reprezentanţii Funky Citizens.
Un lucru e cert până acum: zecile de mii de oameni nu se vor opri aici şi spun că tot ceea ce îşi doresc este o ţară în care legile se respectă, în care se simt în siguranţă, în care corupţia nu există. Toate astea cu gândul la Colectiv şi la cei care i-au trezit în simţiri şi i-au făcut să scandeze: “Cinci oameni au vrut să lanseze un album şi au lansat o revoluţie”.
Guvernul se conturează la km 0
A treia zi de proteste sub semnul #Colectiv a debutat uşor anemic comparativ cu reprizele anterioare. La ora 21.00, când miercuri mulţimea număra 35.000 de suflete, numărul protestanţilor abia trecuse de 9.000. Puţini, dar vocali.
De data asta s-a făcut politică. Strigătele în memoria victimelor de la Colectiv nu au mai reuşit să acopere lozincile românilor care vor curăţenie totală în sistemul corupt.
“Nu e suficientă demisia guvernului. Să nu ne prostească şi să vină în locul lor alţi politicieni îmbâcsiţi, cu dosare penale”, a spus un bucureştean. În timpul ăsta, la Universitate, chiar la km 0 al libertăţii, protestatarii încercau să-şi aleagă liderii, pe cei care azi le vor fi purtători de cuvânt la întâlnirea cu Iohannis.
Dar nu înainte de a stabili, acolo, în stradă, exact cum ar trebui să arate următoarea generaţie de guvernanţi, pe care ei o vor înscăuna. În paralel, într-un alt punct al pieţei s-a iscat un mic conflict. Un manifestant pe pancarda căruia scria “Iohannis, demisia!” a fost îndepărtat. “Nu mai instigaţi, suntem paşnici”, au rugat într-un glas protestatarii. (Maria Apostol)
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro