Multiplu campion naţional şi european la karate, Geo (41 de ani) lucrează de mai bine de 14 ani ca ofiţer al Serviciului Intervenţii şi Acţiuni Speciale (SIAS). Luptătorul ne-a mărturisit că nu se aştepta ca în seara de 21 noiembrie 2008, când trebuia să înhaţe un infractor periculos căutat pentru viol, să se tragă în plin asupra echipei sale. Şi nu o dată, la întâmplare, ci de nu mai puţin de cinci-şase ori.
Din fericire, “vânătorul” de poliţişti nu şi-a atins ţinta niciodată. “În toţi anii ăştia de serviciu, nu am avut niciodată probleme, deşi fiecare acţiune are un grad mare de risc. La acţiunea din Colentina însă, nu ne gândeam că infractorul pe care îl căutam ne va aştepta şi, mai ales, nu cu o puşcă de vânătoare îndreptată spre noi”, ne-a spus ofiţerul SIAS.
Geo recunoaşte că experienţa acumulată de-a lungul anilor de misiuni, de la văgăuni prin cătunele îndepărtate şi până la a captura bandiţi din hoteluri luxoase, l-a ajutat în cele mai grele momente. “Am ajuns la casa respectivului şi m-am urcat peste gardul imens din faţa casei, unde infractorul era ascuns de câteva zile. Am văzut pe terasă un bărbat. L-am somat, însă acesta, în loc să se predea, a îndreptat către mine o armă de vânătoare şi a tras. Din fericire, am avut timp să mă ascund. Altfel, putea să mă împuşte în cap! Ne-am împărţit în două echipe şi am continuat să-l somăm. La un moment dat, băieţii au reuşit să-l scoată în bătaia armelor. Am tras în aer un foc şi s-a speriat, a aruncat arma şi noi i-am pus cătuşele. Nu era însă persoana pe care o căutam, ci un amic care voia să-i dea acestuia o mână de ajutor. Pe infractor l-am găsit într-un târziu, în podul casei respective”, ne-a povestit ofiţerul SIAS.
Întâmplarea dă şi acum fiori soţiei şi fiicei sale de 14 ani, care au văzut la televizor atacul armat îndreptat împotriva forţelor speciale, transmis la ştiri după încheierea misiunii. Dar, vorba luptătorului, totul e bine când se termină cu bine.
Ofiţerii SIAS, elita Poliţiei Române
Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale (SIAS) adună cei mai buni 60 de “mascaţi” din ţară. Toţi luptătorii au fost încadraţi prin concurs, însă numai după ce au trecut de cele mai drastice examene fizice şi psihologice. Ei intervin în operaţiuni de eliberări de ostatici, reţinerea infractorilor deosebit de periculoşi sau sprijină la nevoie celelalte structuri ale Poliţiei.