Guvernul ia în calcul o modalitate prin care să împuşte doi iepuri dintr-o lovitură: să îmbunătăţească strângerea veniturilor bugetare şi, în acelaşi timp, să limiteze evaziunea fiscală. Iar unul din instrumentele prin care Ministerul de Finanţe să gândeşte să facă asta este organizarea unei loterii fiscale.
Cetăţenii vor fi încurajaţi să colecteze bonurile fiscale de la cumpărături şi să le înregistreze, obligând astfel restaurantele şi proprietarii de magazine să le emită şi, în acest fel, să îşi plătească taxele datorate statului. Bonurile ar urma să fie puse într-un plic şi trimise la Fisc.
La final de an, acesta ar urma să organizeze o tombolă în cadrul căreia să extragă câştigătorii. Guvernanţii cred că, prin această metodă, cu premii în bani şi automobile, românii vor fi stimulaţi să contribuie activ la creşterea încasărilor bugetare.
Ioana Petrescu ( foto ) spune că ministerul pe care îl conduce a făcut deja câteva simulări pe acest subiect, însă nu s-a luat încă o decizie definitivă. “Am făcut şi simulări pe această loterie fiscală. Rămâne ca o sugestie şi ca o posibilitate. Nu este o astfel de prevedere în versiunea curentă a Codului Fiscal, dar noi luăm în calcul orice posibilitate”, a declarat Ioana Petrescu.
Ideea organizării unei loterii fiscale nu este una nouă în România. În 2010, premierul Emil Boc încuraja populaţia să ceară bonurile fiscale pentru a avea parte de deduceri la sfârşitul anului. Boc anunţa că Guvernul va stabili “un plafon anual de bonuri fiscale care se vor aduna, iar cumpărătorii “vor primi o primă din acea sumă de bani”.
În Grecia se dau 10 Ferrari la tombola bonurilor
Slovacia şi Portugalia sunt primele ţări europene care au introdus loteria fiscală. În Slovacia, prima maşină a tombolei a fost deja câştigată de un muncitor, care a participat cu două bonuri. Guvernul portughez a pus şi el la bătaie 60 de automobile de lux pe an, în acelaşi scop.
Grecia a anunţat că va organiza o tombolă la care populaţia poate participa cu bonurile fiscale primite pentru cumpărături, premiile urmând să includă mai multe maşini de lux, printre care zece Ferrari, mai multe modele Lamborghini, Porsche, Jaguar şi Mercedes.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro