Bem 177 de sticle cu vin pe an
Codul Fiscal prevede ca pentru ţuică şi rachiu din fructe, realizate în propria gospodărie şi destinate consumului propriu, producătorii să plătească o acciză de 1.000 de euro la hectolitru de alcool pur.
Că româii beau mult se ştie. Cât de mult? Suntem printre campionii lumii cu 14,4 litri de alcool pur pe cap de locuitor. Asta înseamnă că în 12 luni un român poate să dea pe gât 177 de sticle de vin. Una la două zile. Sau 330 de pahare de tărie. De asemenea, suntem capabili să golim şi vreo 532 de doze de bere, adică una jumăte în fiecare zi.
Nea Minciună din Sibiu face artă în sticlele cu palincă
Sibianul Ilie Minciună a devenit celebru pentru pasiunea sa, de care s-a preocupat îndeaproape după ce s-a pensionat. Omul îşi umple timpul făcând sculpturi minuscule în sticle de pălincă cu ajutorul unei pensete.
După ore în şir de muncă migăloasă şi fără să folosească vreun fel de adeziv, nea Minciună face mici opere de artă. Lemnul folosit e de cireş sau dud pentru ca palinca turnată în sticlă să capete o culoare gălbuie.
“Poate fi un cadou frumos, că mai fac şi un dop de lemn, leg şi un tricolor, şi le place oamenilor”, se laudă nea Ilie, care vinde o sticlă şi cu 70 de lei. (Tudor Scutelnicu)
Dăm pe gât 330 de pahare de tărie pe an
- 40.000 de cazane de ţuică sunt în România, din care peste 10.000 au capacităţi mari – de la 5.000 de litri în sus.
- 130 milioane litri de ţuică se fabrică, anual, în România, dar se impozitează doar 1%, iar restul circulă la negru.
- 1.000 de euro la hectolitrul de alcool pur plătesc acum producătorii pentru pentru ţuica şi rachiul din fructe, realizate în gospodărie şi destinate consumului propriu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro