În România, legea spune că nici un copil nu poate fi anchetat fără să aibă alături un avocat, un asistent social sau un părinte. Cu toate acestea, cei mai mulţi dintre infractorii minori au înfruntat singuri întrebările oamenilor legii. Potrivit raportului amintit, doar la doi la sută din cazuri a fost prezent asistentul social şi în numai şase la sută, un avocat.
Aproximativ 68 la sută dintre copiii incluşi în eşantion au spus că au fost purtaţi în cătuşe în public, dintre care aproximativ 20 la sută au spus că au fost încătuşaţi alături de un adult. Mai mult, aproximativ 30 la sută dintre copii au împărţit camera din arestul poliţiei cu adulţi, iar 22 la sută au declarat că au fost victime ale abuzurilor fizice în arestul poliţiei, cele mai multe comise de către ofiţeri de poliţie, procurori sau gardieni.
Aproximativ 30 la sută dintre copiii intervievaţi au declarat că au fost victime ale abuzurilor fizice (inclusiv viol), cele mai multe comise de ceilalţi copii deţinuţi, iar aproape trei sferturi dintre copii (72%) spun că s-au îmbolnăvit în timpul detenţiei. Cum drepturile delincvenţilor juvenili nu sunt respectate în centrele de reeducare şi detenţie, este greu de crezut că vor putea fi reintegraţi în societate. De altfel, “activitatea cu infractorii minori ar trebui guvernată de reabilitare şi reinserţie socială”, se conchide în documentul amintit mai sus.
Închisorile de copii, ticsite!
Potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), în închisorile de minori şi tineri din Bacău, Craiova, Târgu Mureş şi Tichileşti sunt peste 2.150 de deţinuţi, mai mult decât numărul maxim de locuri al acestora! De asemenea, ANP deţine, la nivel naţional, două centre de reeducare, la Buziaş (judeţul Timiş) şi la Târgu Ocna (judeţul Bacău), care sunt aproape pline, ambele totalizând o capacitate de aproximativ 200 de locuri.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro