Conform datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară, din 100 de lei primiţi ca asigurare, asiguratorii plătesc 117 lei daune către şoferi.
Asiguratorii se plâng că lucrează în pierdere, deşi, conform datelor de pe site-ul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), piaţa asigurărilor de maşini a crescut anul acesta cu 11% faţă de anul trecut, iar numărul dosarelor de daune înregistrate a scăzut în această perioadă cu 10%.
Oricum, legea le dă posibilitatea asiguratorilor să crească preţul RCA şoferilor care au provocat accidente şi să o scadă în cazul celor care sunt disciplinaţi. Din păcate, nu se întâmplă aşa, iar firmele de asigurări, ca să evite sistemul bonus/malus, preferă să pună bir mare pe toată lumea, pentru că este mult mai simplu şi mai bănos aşa!
Cei din Est şi Sud plătesc mai mult!
Astfel, de la 1 ianuarie, majoritatea şoferilor vor plăti RCA cu 20% mai scump, iar cei cu vârsta sub 30 de ani, cu 70% mai scump, chiar dacă nu au provocat niciodată vreun accident. Dacă au neşansa să locuiască în Bucureşti, zona Dobrogei sau a Moldovei, în care statistic se petrec mai multe accidente, asigurarea obligatorie va fi şi mai scumpă!
Ce s-a întâmplat, de fapt? Începând cu anul 2009, tot mai mulţi români au renunţat la a plăti o poliţă de asigurare CASCO, din cauza lipsei banilor, iar şoferii au preferat să circule achitând doar RCA-ul obligatoriu.
Acest lucru a afectat profiturile societăţilor de asigurări. “Vor avea mai multe justificări pentru a creşte valoarea RCA-ului, care, de fapt, se va transforma într-un CASCO”, a spus Augustin Hagiu, consultant în transporturi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro