Traian Băsescu a avut, luni seara, la TVR 1, câteva declaraţii interesante. Prima e aceea că, în eventualitatea unui eşec al politicii economice şi sociale a Cabinetului Boc, ar putea renunţa să candideze la toamnă pentru un nou mandat prezidenţial. Cine-l vede pe Băsescu renunţând de bunăvoie şi nesilit de nimeni la încă cinci ani de Cotroceni? Mai ales că nu se zăreşte nici un contracandidat viabil. Hăituit de Daniel Morar, mai ceva ca un mistreţ în ţarcul de la Balc, dar şi lucrat din interiorul propriului partid, Adrian Năstase nu mai e un adversar redutabil, iar Geoană, cadorisit cu vilă, limuzină, funcţie pe patru ani şi cu jumătate de guvern, n-ar fi decât un iepure. Fără o infrastructură politică în ţară, nici independentul Sorin Oprescu n-ar avea cum face faţă competiţiei, iar un liberal, fie el Tăriceanu sau chiar carismaticul Crin Antonescu, nu are cum să-l învingă pe actualul preşedinte în zona micilor oraşe şi cea rurală, acolo unde-i grosul voturilor.
Atunci? Declaraţia lui Traian Băsescu e o simplă cochetărie? Nu numai. Nici Băsescu, dar nici electoratul nu uită că actuala guvernare e opera integrală, coaptă de doi ani, a preşedintelui. Acesta, prin structura sa, nu concepe să aibă nici cel mai mic eşec niciodată, darămite să-şi lege numele de un eşec guvernamental răsunător, cu grave consecinţe în vreme de criză. Cabinetul Boc bâjbâie indecis şi e preocupat de felierea clientelară a ţării. Deja a gafat mult şi are împotriva sa o bună parte din mass-media şi din populaţie. Un motiv serios, deci, pentru Traian Băsescu să se disocieze treptat de Boc & Co. I-a şi avertizat să se ocupe mai mult de buna administrare a ţării şi mai puţin, la vedere, de ciolane, după cum a cerut miniştrilor să nu se lase călăriţi politic şi să lucreze în jumătăţi de guvern. Luni seara a plusat, apreciind că până şi OUG 230 (cumulul), despre care acum două săptămâni zicea că e perfectă, echitabilă şi constituţională, a fost o măsură pripită lovind de-a valma în largi categorii de cetăţeni. Pentru Traian Băsescu sunt nesemnificative. Pe tabla de şah e important să rămână, ferit de riscuri, Regele.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro