Reacţiile nu au întârziat să apară după declaraţia regelui Juan Carlos al Spaniei, care a anunţat luni că abdică în favoarea fiului său, prinţul Felipe.
Astfel, mii de spanioli, mobilizaţi prin intermediul reţelelor de socializare, au ieşit în stradă şi s-au adunat în pieţele centrale din Madrid, Barcelona, cât şi în cele mai importante oraşe pentru a solicita convocarea unui referendum care să le permită să-şi aleagă forma de guvernământ, manifestanţii scandând că nu mai vor monarhie, ci republică.
Oamenii susţin că nu mai găsesc nici o justificare monarhiei şi cred că abdicarea regelui Juan Carlos este momentul potrivit pentru o schimbare majoră a formei de guvernământ.
“Sunt aici pentru a susţine republica. Noi, tinerii, am ieşit în stradă pentru a le spune tuturor ce model de guvernare ne dorim. Fără nici un dubiu, ne dorim o republică”, a declarat un protestatar.
Accesul la Palatul Regal a fost blocat
Spania a mai fost republică în secolul trecut, până la lovitura de stat a generalului Franco, urmată de un sângeros război civil. Temându-se de creşterea numărului de manifestanţi, poliţia a blocat accesul către Palatul Regal, situat la o distanţă de aproximativ 300 de metri de Puerta del Sol.
Cu toate acestea, guvernul s-a reunit ieri într-o şedinţă extraordinară pentru a aproba succesiunea la tron a prinţului Felipe al VI-lea, stabilind că acesta ar putea fi proclamat rege după 18 iunie. Prinţul moştenitor are 46 de ani şi este căsătorit cu o fostă jurnalistă de televiziune, cu care are două fetiţe.