Invitaţi – Liz Taylor şi Matt Dillon
Din reportaj aflăm că Forbes îşi aducea cu avionul privat prietenii din America. Printre aceştia, actorii Liz Taylor şi Matt Dillon, prezentatorul Jay Leno, toţi găzduiţi în camerele luxoase ale castelului construit la 1626. În salonul castelului cu 32 de camere, pe o masă lungă de 10 metri, se servea cina: pate de fazan, homari de apă dulce, friptură de miel, şampania cea mai fină. Oaspeţii nu se lungeau prea mult, pentru că dimineaţa începea aventura. “La ora 7.00, Forbes şi regele Mihai stăteau în salon, cu câte o ceaşcă de ceai în faţă, gata să se urce în baloane”, îşi amintea miliardarul John Kluge, unul dintre invitaţi. Un zbor cu balonul peste castelul Balleroy şi peste câmpurile Normandiei dura cam 45 de minute, dar Forbes şi regele Mihai făceau şi trei curse pe zi.
În vara lui 89 a fost ultimul zbor cu balonul pentru amândoi. Forbes a murit peste câteva luni, la 24 februarie 1990, în urma unui atac de cord, în timp ce pentru regele Mihai, odată cu Revoluţia română din decembrie 1989, bătea iar vântul schimbării.
Zburau şi cu motocicleta-balon
Iată cum descria Revista USA Weekend, acum câteva decenii, în notă umoristică, secretele reuşitei unei petreceri la castelul lui Malcolm Forbes.
↑ Aşa arăta balonul-motocicletă cu care regele Mihai s-a plimbat deasupra domeniului lui Malcolm Forbes
• Ofertă de transport. Oaspeţii din America sunt aduşi cu Bţingul 727 al lui Forbes, ce poate transporta 21 de pasageri. La castel îi aşteaptă 5 motociclete şi 6 maşini închiriate.
• Jocuri de societate. În spatele castelului, Forbes a construit, pentru divertismentul invitaţilor, un carusel şi o platformă cu maşinuţe electrice ce se ciocnesc.
• Cum să-ţi petreci timpul. Oaspeţii pot folosi cele 12 baloane ale lui Forbes, care au forme ciudate. Unul are silueta unui sultan, altele, a unui vas, unui templu chinezesc, unei motociclete, chiar şi un balon în forma bustului lui Beethoven.
• Lista oaspeţilor. Adaugă un designer, un director de ziar, dar şi câteva capete regale. Pune- le împreună într-un balon pe prima doamnă a socialiştilor francezi şi pe o prinţesă ai cărei strămoşi au fost detronaţi de Revoluţia franceză.
• Invită-i şi pe vecini. Pentru 2,5 dolari de persoană, 20.000 de oameni vin la festival doar ca să vadă baloanele în aer. La final, ca bonus, pot asista la impresionantul foc de artificii.
• Îmbracă haine simpatice. Uniforma festivalului este compusă din pantaloni galbeni şi tricou polo roşu.
Zi de naştere cu 800 de invitaţi şi 900 de animatori
↑ Fotografie de la una dintre petrecerile exclusiviste organizate la castelul Balleroy, din Normandia. Invitaţii se urcau în baloane chiar din faţa reşedinţei
Malcolm Forbes a preluat în 1957 controlul total al Editurii Forbes, fondată de tatăl său în 1917. Pe lângă editarea revistei economice Forbes şi a altor tipărituri, Malcolm s-a extins şi în alte afaceri, precum tranzacţiile imobiliare. Cu o avere estimată între 400 de milioane şi 1,3 miliarde de dolari, Forbes şi-a permis un stil de viaţă excentric. La 19 august 1989, când a împlinit 70 de ani, a organizat o petrecere uriaşă în Maroc, într-un palat pe care-l cumpărase de la guvernul local în 1970. A închiriat trei avioane pentru cei 800 de invitaţi, printre care actriţa Liz Taylor, cea mai bună prietenă a sa, Gianni Agnelli, proprietarul uzinelor Fiat, sau secretarul de stat american Henry Kissinger. Punctul culminant al petrecerii, care a costat 2,5 milioane de dolari, a fost parada a 600 de toboşari, acrobaţi şi dansatori, urmată de defilarea a 300 de călăreţi berberi. Peste câteva luni, la 24 februarie 1990, Malcolm a murit în somn. Afacerile i-au fost preluate de fiul său, Steve Forbes.