Nu sunt cunoscute încă motivele pentru care durerile de articulaţii cresc în intensitate atunci când vremea este nefavorabilă, însă cercetările făcute pe acest subiect au identificat o corelaţie între presiunea atmosferică şi aceste afecţiuni.
Articulaţiile afectate de reumatism produc exces de lichid, în defavoarea ţesutului cartilaginos, lucru care se pare că împiedică frecarea şi erodarea acestora. Astfel, articulaţia devine umflată şi caldă, inflamându-se.
O altă posibilă cauză a apariţiei durerii articulare odată cu răcirea vremii este contractarea vaselor de sânge, lucru care duce mai departe la contractarea muşchilor şi a articulaţiilor, factor ce favorizează intensificarea durerii.
Puteţi scăpa de durerile reumatice folosind remedii naturiste:
- în cazuri mai grave se fac împachetări cu foi de varză crudă sau fiartă, urmate de împachetări cu parafină sau nămol de turbă din zona Vatra Dornei şi Poiana Stampei
- peştele, uleiul de ficat de morun şi derivatele lor conţin Omega- 3, sunt bogate în vitaminele A şi D şi reduc semnificativ problemele reumatice
- omogenizaţi 50 g de pulpă de aloe vera cu 15 ml de miere şi cu o infuzie de rozmarin, apoi puneţi amestecul la frigider, într-un vas închis ermetic. Înainte de a-l folosi, încălziţi- l. Lăsaţi-l să se răcească, apoi adăugaţi 15 ml de argilă (preparată înainte de a face tratamentul). Amestecaţi până când obţineţi o pastă, pe care o aplicaţi pe zonele afectate
- puteţi scăpa de durerile musculare provocate de artrită, de reumatism şi de gută, dacă beţi 125 ml de suc de ţelină, de trei ori pe zi, timp de trei săptămâni
- dacă s-a acumulat lichid la genunchi, este indicat masajul cu alifie de răşină, gălbenele, tătăneasă, sânziene şi bitter suedez, precum şi comprese cu tinctură de castane, rodul-pământului, ardei iute, foi de dafin şi flori de leandru
- extractele de castan sălbatic şi cele de coada-calului conţin cantităţi mari de siliciu, un oligoelement important pentru funcţionarea articulaţiilor.
Ceaiurile, la fel de bune
Pentru uz intern se recomandă a se consuma ceaiuri fierbinţi. Sunt eficiente cele din diferite plante, folosite separat sau în amestec, cum ar fi: frunze de salvie (sunt cele mai eficiente), afin, mesteacăn, frasin, urzică, nuc, pelin, mentă, măghiran, rozmarin, ceapă, coacăz negru, flori de soc, arnică, lavandă, trifoi roşu, tei, muşeţel, scoarţă de salcie, muguri de pin şi de plop negru, herba de creţişoară, cimbrişor, coada-calului, sunătoare, păpădie sau tarhon.
Aşteptăm întrebări şi sugestii la adresa de e-mail sanatate@libertatea.ro