– Hamamelis are proprietatea de a vindeca tăieturile și a reduce inflamaţia. Poate fi aplicat peste vânătăi, acestea dispărând în câteva zile.
– Ceapa poate fi folosită doar în cazul în care nu există leziuni deschise la nivelul pielii.
– Gheaţa sau apa rece pot fi aplicate în zona traumei pentru că ajută la construcţia vaselor de sânge de la locul plăgii.
– Curcuma este cel mai bun remediu natural cunoscut al rănilor şi leziunilor. Se va amesteca pulbere de curcuma într-o ceaşcă cu lapte cald şi se va bea în fiecare dimineaţă (preferabil pe stomacul gol) iar vânătăilor vor fi vindecate în câteva zile.
– Lămâia este un alt remediu foarte cunoscut. Se taie o bucată de lămâie şi se pune peste vânătaie şi se lasă să acţioneze 15 minute.
– Frunzele de salvie vor fi răspândite pe regiunea afectată şi apoi se va aplica un bandaj.
– Ceaiurile de plante. Se prepară un ceai din hamei, tătăneasă şi scoarţă de stejar alb şi se pun cataplasme sau alte aplicaţii pe zona învineţită.
– Ulei de măsline şi flori de mullein se folosesc pentru ungerea vânătăilor şi accelerarea vindecării acestora.
– Cafeaua neagră se pune peste rană şi apoi se acoperă cu un bandaj iar vânătaia va dispărea în câteva zile.
– Zahăr sau miere se poate aplica peste vânătăi sau tăieturi împiedicându-se, astfel, dezvoltarea microorganismelor.
– Alfa alfa este o sursă bogată de vitamina K, un factor esenţial în coagularea sângelui, care poate fi administrată atunci când ai o vânătaie sau o rană.
– Ardei iute, piper vaselină. Un amestec de ardei iute, piper şi multă vaselină topită are efecte în cazul vindecării vânătăii dacă este aplicat direct în zona traumei.
– Arnică, museţel şi coadă şoricelului. Cele trei pot fi mixate împreună într-o infuzie de plante care vor acţiona împotriva vânătăii. Acest amestec are şi proprietăţi antiinflamatorii.
– Frunze de tătăneasă măcinate. O pastă din aceste ingrediente se va aplica pe zona învineţită.
– Frunzele de pătrunjel vor fi aplicate pe rana şi apoi vor fi acoperite cu un bandaj.