Limita maximă, 10 ha
Fie că ai primit renta viageră pe motive de vârstă (peste 62 de ani) sau pe motive medicale (pensionare pe caz de boală, gradul I sau II), trebuie să ştii că, dacă între timp, prin moştenire, donaţie sau cumpărare ai dobândit teren agricol şi, în acest fel, ai depăşit 10 ha, ai pierdut renta viageră.
Ca urmare, eşti obligat să anunţi în scris autorităţile (Ministerul Finanţelor şi Ministerul Agriculturii), în caz contrar fiind obligat să returnezi sumele primite ilegal, inclusiv dobânzi şi penalităţi de întârziere.
Reînnoieşte contractul
Pentru a nu pierde renta viageră, trebuie să reînnoieşti contractul de arendă, în termen de maximum 30 de zile de la încetarea acestuia. De asemenea, în fiecare an, în perioada 1 martie – 31 august, trebuie să soliciţi, personal sau prin mandatar/ curator/tutore, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură( APIA), viza anuală a carnetului de rentier.
În lipsa acestei vize, plata rentei se suspendă automat. Pe de altă parte, dacă ai primit renta în baza pensionării pe caz de boală, gradele I sau II “revizuibil”, la data solicitării vizei anuale a carnetului de rentier, trebuie să depui şi decizia periodică a comisiei de expertiză medicală atât în original, cât şi în copie.
Fac excepţie cei care deţin decizii medicale “nerevizuibile”, adică decizii care nu sunt supuse examinărilor periodice.
Renta viageră este personală, netransmisibilă şi încetează la data decesului rentierului agricol. În cazul decesului, moştenitorii pot solicita doar renta viageră agricolă cuvenită acestuia până la data decesului, pe baza actelor doveditoare privind calitatea de moştenitor.
Lista rentierilor a fost închisă
Potrivit legii, renta viageră agricolă se acordă persoanelor care au dobândit calitatea de rentier agricol până la data de 31.12.2009. Pe lângă persoanele în vârstă de peste 62 de ani, care şi-au arendat terenul primit prin retrocedare, de renta viageră beneficiază şi persoanele care au optat pentru “despăgubirile plătite de un investitor, încheind cu acesta un acord în acest sens”.
Cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul în lei a 100 euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol extravilan înstrăinat, pentru care s-a încheiat acordul cu investitorul şi echivalentul a 50 euro/an pentru fiecare hectar de teren arendat din extravilan.
Pentru suprafeţele mai mici de 1 ha, suma plătită este proporţională cu suprafaţa înstrăinată sau arendată, respectiv pentru care s-a încheiat acord cu investitorul. Plata rentei viagere se face în lei, la cursul mediu de schimb calculat de Banca Naţională a Românei, din anul pentru care aceasta se calculează.