Unul dintre cele mai sănătoase alimente recomandate de specialişti, care poate înlocui orice fel de carne, este peştele. Acesta este extrem de bogat în proteine de calitate şi grăsimi sănătoase, capabile să menţină sistemul imunitar la cote perfecte de funcţionare.
Ceapa şi usturoiul nu trebuie să lipsească sub nici o formă din alimentaţia noastră, mai ales în sezonul rece. Dacă ceapa ajută la curăţarea congestiilor şi la eliminarea excesului de mucus la diverse niveluri în organism, usturoiul măreşte producţia de anticorpi. Strugurii roşii şi negri sunt imunostimulatori şi combat cu succes diverse afecţiuni inflamatoare. Morcovii, prin conţinutul important de beta-caroten – un compus anticancerigen, ajută la creşterea imunităţii organsimului. Este important să consumăm fructe şi legume bogate în vitamina C – portocale, lămâi, kiwi, grapefruit, dar şi mere – renumite pentru efectul lor pozitiv asupra sănătăţii.
Plantele şi beneficiile lor
Şi plantele ne pot ajuta şi întări sistemul imunitar. Ceaiurile, consumate regulat, pot deveni un adevărat scut împotriva răcelilor şi a gripelor de sezon. Iată câteva din plantele de care aveţi nevoie pentru un organism sănătos în perioada rece.
Echinacea
Are proprietăti antibacteriene, antifungice şi antivirale. Echinacea ajută organismul să lupte cu orice fel de infecţie microbiană.
Măceşele
Aduc organismului un surplus de vitamina C şi protejează vasele de sânge, fiind un bun vasodilatator. Ceaiul de măceşe ne ţine departe de gripe şi răceli, ajutând la creşterea imunităţii.
Scorţişoara
Ceaiul de scorţişoară măreşte temperatura corpului şi ajută organismul să facă faţă frigului. Scorţişoara creşte puterea de concentrare şi memorare şi este de un real s p r i j i n inimii.
Cătina
Este plina de vitamine. Ceaiul de cătină sau siropul de cătină cu miere (preparat în casă) poate înlocui cu brio o parte din vitaminele pe care le-am putea lua din fructe şi legume. Cătina ajută organismul să se adapteze mai uşor la trecerea bruscă de la cald la frig.
Socul
Ceaiul de soc e excelent în tratarea răcelilor, gripelor, dar şi a bronşitelor. Socul împiedică curgerea nasului şi a ochilor, fiind recomandat a se consuma la primele semn e a l e răcelii. l