Alături de rețeta de MACARONS, pe care O POȚI AFLA AICI, îți propunem o prăjitură cu aspect impresionant. Dungile frumoase ne lasă să presupunem o combinație delicioasă: ciocolată albă dulce, zmeură răcoroasă și gustul specific de fistic.
Tort în dungi cu ciocolată, fistic și zmeură
– Pentru 16-20 de persoane
– Timp de preparare: 45 de minute
– Coacere : 30 de minute
INGREDIENTE
– Pentru blatul cu fistic:
15 cl de smântână lichidă
300 g de zahăr
260 g de făină
350 g de albuș (10 albușuri)
50 g de pudră de fistic
Colorant verde (facultativ)
– Pentru ganașul cu ciocolată albă
400 g de ciocolată albă
25 cl de mântână lichidă
– Pentru jeleul de zmeură
800 de piure de zmeură
6 g de agar-agar
– Pentru glazură
70 g de albuș (2 albușuri)
1 lingură de zeamă de lămâie
300 g de zahăr pudră extrafin
PREPARARE:
Încălziți cuptorul la 180 de grade (treapta 6). În acest timp, preparați blatul cu fistic. Amestescați într-un bol mare smântâna, zahărul și făina, până obțineți un aluat tare. Bateți albușurile spumă nu foarte tare. Adăugați o treime din albuluri în preparatul de mai sus și bateți bine pentru a subția aluatul. Încorporați delicat restul de albușuri, pudra de fistic și, dacă doriți un blat verde, puțin colorant.
Turnați aluatul într-o formă pătrată cu latura de 20 de cm, bîgați la cuptor și lăsați la copt circa 30 de minute, până ce, dacă înfigeți o scobitoare în centrul prăjiturii, aceasta iese uscată. Înainte de a scoate blatul din formă, lasați-l să se răcească.
Preparați ganașul. Tocați fin ciocolata pi puneți-o într-un bol. Dați în clocot smântâna lichidă, turnați peste ciocolată și lăsați să se topească ciocolata, apoi amestecați până când crema este omogenă și lucioasă. Lăsați să se răcească. Dacă este nevoie, ouneți câtgeva minute ganașul la rece, ca să se întărească.
Preparați jeleul de zmeură. Puneși la fiert piureul de zmeură cu agar-agar și amestecați contimuu. Turnași jumătate din acest preparat în forma folosită pentru blat și lăați la frigider să se închege. Când s-a întîrit bine, scoateți cu grijă jeleul din formă pe hârtie pergament , apoi repetați operațiunea cu restul de piure.
Tăiați blatul în trei, pe înălțime, cu un cuțit mare. Puneți prima treime din blat pe platoul de servit, întindeți deasupra jumătate de ganaș și acoperiți totul cu primul pătrat de jeleu de zmeură. Continuați montarea prăjiturii în același fel și continuați cu ultima treime de blat.
Preparați glazura: bateți albușuriile spumă tare cu zeama de lămâie și încorporați zahărul pudră extrafin, continuând să bateți. Întindeți glazura pe tort cu ajutorul unei spatule și păstrați la rece.