Pâine
Ingrediente: 100 g brânză gouda, o linguriţă de sare, două linguriţe praf de copt, 3 linguri de zahăr, 350 g făină, un căţel de usturoi, un sfert de linguriţă de piper, o ceapă, o lingură de ulei de măsline, 330 ml bere blondă, două linguri de unt.
Preparare: ceapa se toacă şi se căleşte în uleiul încins, până se rumeneşte. Se adaugă piper şi usturoiul tocat şi se mai ţin un minut pe foc. Se amestecă făina cu zahărul, praful de copt şi sarea într- un bol şi se formează o gaură în mijlocul lor, unde se pun ceapa şi usturoi călite, brânza rasă şi berea. Se amestecă şi apoi se frământă puţin, până când aluatul e lipicios şi moale. Se toarnă într-o formă de chec unsă cu ulei. Se pune o lingură de unt topit peste aluat şi se coace 35 de minute, în cuptorul încins la 190 de grade. Se pune apoi cealaltă lingură de unt topit peste şi se mai lasă la cuptor încă 25 de minute, până se rumeneşte. Se lasă la răcit în tavă timp de 5 minute, apoi se scoate pe un grătar.
Piept de pui la tigaie
Ingrediente: O lingură de muştar Dijon, două linguri de sos de soia, 120 ml bere blondă, două cepe mari, piper, sare, 4 jumătăţi de piept de pui dezosate şi fără pieliţă, două linguri de ulei, 100 ml sos de roşii.
Preparare: se încinge uleiul într-o tigaie neaderentă. Se condimentează pieptul de pui tăiat în bucăţi mai mari cu sare şi piper şi se rumeneşte câte 6 minute pe fiecare parte. Se scoate carnea pe o farfurie şi în aceeaşi tigaie se căleşte un minut ceapa tocată. Berea amestecată cu muştarul, sosul de soia şi cel de roşii se toarnă peste ceapă şi se lasă totul să fiarbă până când lichidul mai scade. Atunci se pun bucăţile de pui în tigaie, peste sos, şi se mai lasă puţin pe foc, amestecând. Se serveşte cald.
Vită cu sos
Ingrediente: 500 ml de bere Guinness, 600-700 g carne de vită, două cepe, un cub de concentrat vită, 4-5 căţei de usturoi, 3-4 linguri ulei de măsline, 700 ml nectar de vişine.
Preparare: se taie căţeii de usturoi feliuţe şi ceapa solzişori şi se pun la călit într-un ceaun. Carnea de vită se taie bucăţi mai mari şi se caramelizează un pic într-o tigaie pe toate părţile, într-un un sos făcut din uleiul de măsline şi cubul de concentrat, apoi se răstoarnă peste ceapa călită. Se toarnă berea şi sucul de fructe. După ce începe să fiarbă, se acoperă şi se dă la cuptor până se înmoaie carnea.
Supă cu brânză
Ingrediente: Un căţel de usturoi, 240 ml smântână de gătit, piper, sare, 25 g făină, 325 g brânză cheddar, 4 linguri de unt, 330 ml bere blondă, 500 ml supă concentrată de pui, o linguriţă de cimbru, o ceapă, un ardei iute, o tulpină de ţelină, 225 g bacon.
Preparare: se taie baconul cubuleţe, care se prăjesc într-o tigaie, fără ulei, până se rumenesc. Se scot şi se pun într-un bol. În aceeaşi tigaie se călesc ceapa, ţelina, ardeiul iute, usturoiul şi cimbrul tocate, la foc mediu, 8 minute. Se adaugă jumătate din bere şi se lasă să fiarbă până când lichidul se reduce la jumătate. Se toarnă supa concentrată şi se lasă să fiarbă la foc mic. Între timp, se topeşte untul într-o oală mică, se adaugă făina şi se călesc împreună două minute, apoi se pun în supa care fierbe şi se amestecă până când se încorporează. Se lasă să fiarbă încă 8-10 minute, până când supa se îngroaşă. Se adaugă smântâna, cheddarul ras şi restul de bere, se acoperă cu un capac şi se lasă să fiarbă la foc mic alte 5 minute, amestecând din când în când. La final, se adaugă bucăţelele de bacon şi se potriveşte supa de sare şi piper.
Pulpe condimentate
Ingrediente: 4 pulpe dezosate, un ardei gras roşu, o ceapă mare, 2 căţei de usturoi, un ardei iute, o conservă de roşii de 400 g, 1/2 legătură de pătrunjel, o linguriţă oregano uscat, un sfert de linguriţă de chimen măcinat, o cană de bere blondă, 3 linguri de ulei, sare.
Preparare: se mixează în robot ceapa, ardeiul gras şi roşiile tăiate cu usturoiul şi pătrunjelul, până devin pastă. În uleiul încins se prăjesc pulpele pe ambele părţi până se rumenesc, apoi se scoate carnea pe o farfurie. În locul ei, în oală, se adaugă pasta de legume şi se căleşte 10 minute. Se pune şi carnea în oală şi se condimentează cu oregano, chimen şi sare. Se adăugă berea, se amestecă bine şi se lăsă să fiarbă fără capac, la foc mediu, 15 minute. Se pune apoi capacul şi se mai fierbe la foc mic încă 30 de minute. Pulpele se servesc calde, cu ardei iute feliat.
Negresă
Ingrediente: 100 ml bere Guinness, 185 g ciocolată neagră, 50 g ciocolată cu lapte, 185 g unt, 3 ouă, 275 g zahăr pudră, esenţă de vanilie, 85 g făină, 20 g pudră de cacao, 50 g ciocolată albă.
Preparare: se acoperă o tavă cu hârtie de copt şi se împrăştie bucăţele de ciocolată albă pe toată suprafaţa ei. Se amestecă berea, untul, ciocolata neagră şi cea cu lapte într-o cratiţă mai mare, pe foc, până când compoziţia se topeşte. Se adaugă ouăle bătute cu zahărul şi esenţa de vanilie. Se amestecă şi se pune totul în tavă, peste ciocolata albă. Se adaugă apoi făina cernută şi pudra de cacao, amestecate, apoi se dă tava la cuptor. Se taie după ce se răceşte.
Tort cu ciocolată
Ingrediente: 275 g făină, două linguriţe şi jumătate de bicarbonat de sodiu, o linguriţă de extract de vanilie, două ouă, 140 ml smântână, 400 g zahăr, 75 g cacao, 250 g unt gras şi nesărat, 250 ml bere neagră, cremă şi sos de ciocolată pentru decor.
Preparare: se încinge cuptorul la 180 de grade şi se unge o formă rotundă cu pereţi detaşabili, cu diametrul de 22 cm. Se pune berea pe foc, într-o oală largă, şi se adăugă untul tăiat cubuleţe. Când untul s-a topit, se adaugă cacaua şi zahărul şi după un minut se ia oala de pe foc. Ouăle se bat cu smântâna şi vanilia şi se toarnă peste bere. Se amestecă bine, apoi se încorporează făina şi bicarbonatul. Se toarnă aluatul în forma pregătită şi se coace între 45 de minute şi o oră. Se lasă o oră să se răcească în tavă. Se decorează cu cremă de ciocolată şi apoi se toarnă sosul de ciocolată deasupra.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!