Bărcuţe cu ciuperci
Ingrediente: doi cartofi noi mari, 100 g ciuperci proaspete, două linguri margarină, un ardei gras verde, 50 g boabe de porumb, pătrunjel.
Mod de preparare: cartofii se fierb în coajă, apoi se curăţă şi se scobesc în interior, ca să arate ca nişte bărcuţe, având grijă însă să nu se fisureze. Ciupercile şi ardeiul se spală şi se toacă, apoi se călesc în margarină, cu boabele de porumb şi cu miezul scos din cartofi, amestecând continuu. Când compoziţia devine arămie se împarte în două şi se pune în cartofi. Bărcuţele se ung pe exterior cu puţină margarină, apoi se bagă la cuptor să se rumenească. Se ornează cu pătrunjel.
Cuib cu porumb, caşcaval şi ceapă
Ingrediente: şase cartofi noi mari, fierţi, o cutie boabe de porumb (450 g), o ceapă, 200 g suncă de Praga, 100 g caşcaval, sare, piper, un ou, o lingură unt.
Mod de preparare: se amestecă într-un castron porumbul scurs, şunca tăiată fâşii subţiri, lungi de 4-5 cm, ceapa tăiată rondele, sare, piper după gust, oul bătut şi caşcavalul ras. Compoziţia se pune din belşug în mijlocul cartofilor crestaţi în formă de cruce şi scobiţi cu linguriţa. Cartofii se aşază într-o tavă unsă cu unt şi se bagă la cuptor, la foc potrivit, până se rumenesc.
Muşuroiul iute ca focul
Ingrediente: şase cartofi noi mari, fierţi, o ceaşcă de fasole boabe colorată, 250 g carne de vită tocată, un ardei iute, o ceaşcă de roşii decojite, sare, piper, patru linguri ulei, doi căţei de usturoi.
Mod de preparare: se fierbe bine fasolea în două ape şi se lasă la scurs. Carnea tocată se căleşte în uleiul încins, la foc mic, apoi se adaugă roşiile mărunţite, usturoiul pisat, ardeiul tăiat bucăţele şi fasolea. Se adaugă sare şi piper după gust şi se lasă să scadă. Cartofii crestaţi în patru şi scobiţi puţin cu linguriţa se umplu cu această compoziţie şi se introduc la cuptor 10-15 minute. Se servesc cu salată verde.