3857-114141-28_5974.jpg

3857-114143-ciorba.jpgCiorbă de potroace

Ingrediente: Măruntaiele de la curcan (cap, gât, pipotă, inimă, târtiţă, aripile, spatele), două cepe, 1 morcov, albitură, orez, zeamă de varză, verdeaţă tocată, sare.
Preparare
: Carnea se spală şi se curăţă bine. Se pune la fiert cu apă rece şi se dă în clocot 2-3 minute. Apoi se aruncă apa, se spală din nou carnea şi se pune la fiert în doi litri de apă rece. Se fierbe la foc potrivit, se ia spuma şi apoi se adaugă zarzavatul tăiat fideluţă. Puneţi zeamă de varză în funcţie de cât de acră doriţi să fie ciorba. Se adaugă sare după gust şi se mai dă într-un clocot. Orezul, fiert separat numai 10 minute, se adaugă odată cu zeama de varză şi cu verdeaţa tocată fin. Se serveşte cu ardei iute. E perfectă spre dimineaţă.

Friptură de curcan cu sos de mere sau de gutui
3857-114144-curcan.jpg
Ingrediente: 1 curcan, 200 g de costiţă afumată, o cană cu supă, unt, 1 kg de gutui sau 1 kg de mere, o ceaşcă de ulei, două linguri de zahăr, 1 pahar cu suc de roşii, piper boabe, 1 pahar cu vin alb.
Preparare
: Pasărea se curăţă de pene, se pârleşte pe flacără mare şi se curăţă cu mălai, pentru a putea fi pusă la cuptor. Se goleşte de intestine, se înlătură aripile, capul, gâtul cu guşa, picioarele şi târtiţa şi se spală. Se sărează pe dinăuntru şi pe dinafară şi se unge cu unt. Se pune în tava de friptură şi se acoperă cu fâşii subţiri de costiţă afumată. În tavă se pune o cană de supă şi jumătate din cantitatea de ulei. Tava se pune la cuptor la foc potrivit şi se întoarce din când în când. E gata când costiţa s-a ars şi s-a întărit. Separat, se face sosul de mere sau de gutui. Se taie fructele felii groase, se curăţă de seminţe şi de coajă, se pun cu ulei într-un vas emailat, la foc mic, 20 de minute. Se adaugă apoi: zahărul, sucul de roşii şi puţină sare. Se mai lasă zece minute la foc moale, se amestecă şi, după gust, se condimentează cu cimbru, mentă sau busuioc. Sosul se pune peste friptura frumos porţionată.

PSD a votat să iasă din coaliția cu PNL și UDMR, iar Marcel Ciolacu își va da demisia din funcția de premier. Ce se întâmplă cu miniștrii
Recomandări
PSD a votat să iasă din coaliția cu PNL și UDMR, iar Marcel Ciolacu își va da demisia din funcția de premier. Ce se întâmplă cu miniștrii

3857-114145-sarmale.jpgSărmăluţe-n foi de viţă

Ingrediente: 0,5 kg de carne de porc, 0,5 kg de carne de viţel sau mânzat, 2-3 cepe, 1 cartof, verdeaţă tocată, 1 ceaşcă de orez, două linguri de bulion, sare, piper măcinat, frunze de viţă, o cană de vin alb sau 0,5 l de borş, leuştean.
Preparare
: Se opăreşte frunza de viţă-de-vie (se poate folosi şi ştevie), se scurge şi se lasă deoparte până e pregătită carnea. Aceasta se trece prin maşina de tocat, se frământă câteva minute cu bulion, sare, piper şi un cartof, spălat şi dat pe răzătoare. Se adaugă ceapa, verdeaţa şi orezul, ales şi spălat. Se fac sărmăluţe mici, se aşază cu frunze de leuştean printre ele într-o cratiţă cu pereţi înalţi. Se umple cu apă caldă şi se fierbe o oră la foc potrivit. Se adaugă vinul şi se dă la cuptor, să scadă, circa o jumătate de oră.

Şalău cu garnitură de legume
3857-114146-peste.jpg
Ingrediente: Legume fierte ca pentru supă, două linguriţe cu unt, sare, două kg peşte alb (şalău sau ştiucă), două lămâi, pătrunjel tocat.
Preparare
: Se fierbe peştele în apă caldă cu sare 20 de minute (la foc domol). Se scoate pe farfurie şi se acoperă cu suc de lămâie şi verdeaţă tocată. Se serveşte alături de legumele fierte, peste care s-a pus unt.

Noaptea în care George Simion ne-a arătat cum va transforma România: țarcuri, mititei și coregrafii de Cântarea României
Recomandări
Noaptea în care George Simion ne-a arătat cum va transforma România: țarcuri, mititei și coregrafii de Cântarea României

3857-114148-muschi.jpgMuşchi Chateaubriand

Ingrediente: două kg muşchi de vită, două linguri cu unt, sare (eventual piper măcinat).
Preparare: Carnea se şterge cu un prosop curat, se aşază pe un fund de lemn şi se taie pe lung câte o fâşie subţire. Partea groasă din mijloc se unge cu unt şi se piperează puţin. Apoi se împachetează în fâşiile subţiri de carne pentru a fi readusă la forma iniţială. Pregătit astfel, muşchiul se pune pe grătar şi se întoarce des, pentru a prinde crustă. Când este gata, se înlătură fâşiile subţiri de carne care s-au ars, se desface aţa, se sărează şi se unge cu restul de unt. Friptura suculentă e roşiatică şi se serveşte cu cartofi prăjiţi sau cu legume fierte şi salată verde.

Tort de ciocolată
3857-114149-tort.jpg
Ingrediente: 60 g de făină, 150 g de unt, 6 ouă, 240 g de zahăr pudră, 80 g de cacao, 200 g de frişcă, 250 g de ciocolată rasă, 600 g de compot de cireşe, 1 pahar de coniac sau 1 pahar de lichior de cireşe.
Preparare
: Se sparg ouăle într-un castron adânc, se pune peste ele zahărul pudră şi se mixează 3-4 minute. Se adaugă făina, cacaoa şi untul înmuiat. Se omogenizează şi se împarte aluatul în 3 părţi egale. Se întind 3 foi şi se coc într-o formă rotundă câte 15 minute. Foile se lasă să se răcească, apoi se stropesc cu coniac sau cu lichior de cireşe. Peste prima foaie, aşezată pe un platou rotund, se pune un strat de ciocolată înmuiată pe foc moale cu puţină apă, apoi se pun din loc în loc cireşe fără sâmburi. Ultima foaie de tort se acoperă cu un strat de frişcă, peste care se rade ciocolată. Se dă la rece.

Cristian Andrei, consultant politic: „Cheia alegerilor e să nu fie lăsat Simion să joace singur pe mesajul Schimbării, pentru că va câștiga 100%”
Recomandări
Cristian Andrei, consultant politic: „Cheia alegerilor e să nu fie lăsat Simion să joace singur pe mesajul Schimbării, pentru că va câștiga 100%”

3857-114150-placinte.jpgPlăcintă cu răvaşe

Ingrediente: 200 g de unt, 100 ml de smântână, o lingură de zahăr, 600 g de făină, 3 ouă, sare, coajă de lămâie (pentru aluat); 350 g de brânză de vaci, 100 g de brânză telemea, 4 ouă, 100 g de stafide, 100 g de zahăr tos, coajă rasă de lămâie, o lingură de unt, o lingură de rom.
Preparare: Se lasă untul la temperatura camerei o oră, apoi se freacă spumă zece minute. Se adaugă smântâna şi zahărul şi se continuă operaţiunea până când compoziţia arată ca o cremă spumoasă. Se pun gălbenuşurile pe rând, apoi albuşurile bătute spumă, puţină coajă de lămâie rasă şi un praf de sare şi făină proaspăt cernută. Se frământă un aluat tare, care se lasă “să se odihnească” la rece. În acest timp se pregăteşte umplutura: se freacă brânza de vaci cu telemeaua dată pe răzătoare şi se pune peste amestec coajă rasă de lămâie şi de portocală. Se adaugă pe rând şi stafidele spălate şi curăţate de codiţe. Acestea se lasă la rece o jumătate de oră, iar când se folosesc, se încorporează cu zahărul şi se omogenizează. Se scoate aluatul şi se împarte în două.

Se presară o planşetă de lemn cu făină şi se întinde cu făcăleţul o foaie de mărimea tăvii de plăcintă. Se unge o tavă cu unt, se tapetează cu făină înainte de a se pune foaia de aluat. Se întinde umplutura pe toată suprafaţa. Deasupra se aşază frumos micile răvaşe cu mesaje sau bănuţii, la câţiva centimetri distanţă, în funcţie de cum urmează să porţionaţi desertul. În prealabil, pacheţelele-surpriză trebuie ambalate bine în folie de plastic, ca să nu ajungă la ele compoziţia plăcintei. Se acoperă totul cu a doua foaie de aluat şi se introduce tava în cuptorul fierbinte, la foc potrivit. Se coace trei sferturi de oră. Se scoate şi se pudrează cu zahăr, dar se taie după ce s-a răcit.

Ce ţi-ai dori să scrie în bileţel?
3857-114151-ravas.jpg
Dacă le pui în plăcinta cu brânză şi stafide, poţi scrie pe ele mesaje haioase, versuri sau proverbe, sau poţi înlocui o parte din bileţele cu nişte bănuţi. Invitaţii le vor păstra cu siguranţă tot anul, măcar aşa, ca să le poarte noroc. Dacă le înmânezi invitaţilor, însă, e bine să le adaptezi în funcţie de fiecare persoană în parte. Iată câteva mesaje generale, care i-ar putea binedispune pe invitaţi:

– Anul ăsta te umpli de bani!
– O să ai noroc în dragoste!
– Eşti perfecţiunea întruchipată!
– Ia o pauză!
– Ce faţă ai!
– Ce sexy eşti!
– Eşti praf!
– Vezi că am trecut toată cheltuiala în contul tău.
– Iar cheltui banii pe prostii?
– E ziua ta norocoasă!
– Mai uşor, că te ia radaru!
– Nu uita că ai mâncat deja o plăcintă!
– Sperai să găseşti un cec, nu-i aşa?
– Smile! Viaţa e frumoasă!
– Ai înghiţit un fulg de râzi atât?
– Cred că e spart paharul tău!
– Lasă mâncatul şi treci la dans!

Vezi rezultate finale BEC la alegerile prezidențiale din 4 mai 2025!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

„Prostia nu e un păcat. Mârșăvia, da”. CTP, mesaj acid la adresa Elenei Lasconi, după publicarea controversatelor fotografii
Unica.ro
„Prostia nu e un păcat. Mârșăvia, da”. CTP, mesaj acid la adresa Elenei Lasconi, după publicarea controversatelor fotografii
Doar așa își va da demisia Marcel Ciolacu din funcția de premier. Cine i-ar putea lua locul la conducerea Guvernului
Viva.ro
Doar așa își va da demisia Marcel Ciolacu din funcția de premier. Cine i-ar putea lua locul la conducerea Guvernului
Avertismentul lui Maurice Munteanu. Mesajul lui s-a viralizat rapid și e distribuit masiv: „Dacă asta au ales românii, mă văd nevoit să...”. Ce poze din trecutul lui Simion a publicat
Libertateapentrufemei.ro
Avertismentul lui Maurice Munteanu. Mesajul lui s-a viralizat rapid și e distribuit masiv: „Dacă asta au ales românii, mă văd nevoit să...”. Ce poze din trecutul lui Simion a publicat
Cât câștigă un cuplu de români pe un vas de croazieră pentru „o muncă de doar trei luni de zile”
Adevarul.ro
Cât câștigă un cuplu de români pe un vas de croazieră pentru „o muncă de doar trei luni de zile”
Cum arată acum Maya, fiica pe care Antonia o are din căsătoria cu Vincenzo Castellano. Adolescenta a împlinit recent 16 ani și a obținut permisul de conducere. VIDEO
Elle.ro
Cum arată acum Maya, fiica pe care Antonia o are din căsătoria cu Vincenzo Castellano. Adolescenta a împlinit recent 16 ani și a obținut permisul de conducere. VIDEO
Toți au așteptat reacția lui, însă la un așa anunț nu se aștepta nimeni! Ilie Bolojan trage un semnal de alarmă: „Este o dovadă clară că România...”
Unica.ro
Toți au așteptat reacția lui, însă la un așa anunț nu se aștepta nimeni! Ilie Bolojan trage un semnal de alarmă: „Este o dovadă clară că România...”
"Va fi rău!" Economiştii anunţă că statul ar putea rămâne fără bani pentru pensii, în funcţie de votul din turul II
Observatornews.ro
"Va fi rău!" Economiştii anunţă că statul ar putea rămâne fără bani pentru pensii, în funcţie de votul din turul II
Horoscop 6 mai 2025. Taurii au ocazia să-și protejeze liniștea refuzând să intre în jocul unor persoane cărora nu le pasă de corectitudine
HOROSCOP
Horoscop 6 mai 2025. Taurii au ocazia să-și protejeze liniștea refuzând să intre în jocul unor persoane cărora nu le pasă de corectitudine

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI