Ciorbă de potroace
: Măruntaiele de la curcan (cap, gât, pipotă, inimă, târtiţă, aripile, spatele), două cepe, 1 morcov, albitură, orez, zeamă de varză, verdeaţă tocată, sare. : Carnea se spală şi se curăţă bine. Se pune la fiert cu apă rece şi se dă în clocot 2-3 minute. Apoi se aruncă apa, se spală din nou carnea şi se pune la fiert în doi litri de apă rece. Se fierbe la foc potrivit, se ia spuma şi apoi se adaugă zarzavatul tăiat fideluţă. Puneţi zeamă de varză în funcţie de cât de acră doriţi să fie ciorba. Se adaugă sare după gust şi se mai dă într-un clocot. Orezul, fiert separat numai 10 minute, se adaugă odată cu zeama de varză şi cu verdeaţa tocată fin. Se serveşte cu ardei iute. E perfectă spre dimineaţă.
Friptură de curcan cu sos de mere sau de gutui
: 1 curcan, 200 g de costiţă afumată, o cană cu supă, unt, 1 kg de gutui sau 1 kg de mere, o ceaşcă de ulei, două linguri de zahăr, 1 pahar cu suc de roşii, piper boabe, 1 pahar cu vin alb. : Pasărea se curăţă de pene, se pârleşte pe flacără mare şi se curăţă cu mălai, pentru a putea fi pusă la cuptor. Se goleşte de intestine, se înlătură aripile, capul, gâtul cu guşa, picioarele şi târtiţa şi se spală. Se sărează pe dinăuntru şi pe dinafară şi se unge cu unt. Se pune în tava de friptură şi se acoperă cu fâşii subţiri de costiţă afumată. În tavă se pune o cană de supă şi jumătate din cantitatea de ulei. Tava se pune la cuptor la foc potrivit şi se întoarce din când în când. E gata când costiţa s-a ars şi s-a întărit. Separat, se face sosul de mere sau de gutui. Se taie fructele felii groase, se curăţă de seminţe şi de coajă, se pun cu ulei într-un vas emailat, la foc mic, 20 de minute. Se adaugă apoi: zahărul, sucul de roşii şi puţină sare. Se mai lasă zece minute la foc moale, se amestecă şi, după gust, se condimentează cu cimbru, mentă sau busuioc. Sosul se pune peste friptura frumos porţionată.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_7c29434c1470755043af468dd225a763.jpg)
Sărmăluţe-n foi de viţă
: 0,5 kg de carne de porc, 0,5 kg de carne de viţel sau mânzat, 2-3 cepe, 1 cartof, verdeaţă tocată, 1 ceaşcă de orez, două linguri de bulion, sare, piper măcinat, frunze de viţă, o cană de vin alb sau 0,5 l de borş, leuştean. : Se opăreşte frunza de viţă-de-vie (se poate folosi şi ştevie), se scurge şi se lasă deoparte până e pregătită carnea. Aceasta se trece prin maşina de tocat, se frământă câteva minute cu bulion, sare, piper şi un cartof, spălat şi dat pe răzătoare. Se adaugă ceapa, verdeaţa şi orezul, ales şi spălat. Se fac sărmăluţe mici, se aşază cu frunze de leuştean printre ele într-o cratiţă cu pereţi înalţi. Se umple cu apă caldă şi se fierbe o oră la foc potrivit. Se adaugă vinul şi se dă la cuptor, să scadă, circa o jumătate de oră.
Şalău cu garnitură de legume
: Legume fierte ca pentru supă, două linguriţe cu unt, sare, două kg peşte alb (şalău sau ştiucă), două lămâi, pătrunjel tocat. : Se fierbe peştele în apă caldă cu sare 20 de minute (la foc domol). Se scoate pe farfurie şi se acoperă cu suc de lămâie şi verdeaţă tocată. Se serveşte alături de legumele fierte, peste care s-a pus unt.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_994cc678de3568fd8b75ffe67210dfcc.jpg)
Muşchi Chateaubriand
: Carnea se şterge cu un prosop curat, se aşază pe un fund de lemn şi se taie pe lung câte o fâşie subţire. Partea groasă din mijloc se unge cu unt şi se piperează puţin. Apoi se împachetează în fâşiile subţiri de carne pentru a fi readusă la forma iniţială. Pregătit astfel, muşchiul se pune pe grătar şi se întoarce des, pentru a prinde crustă. Când este gata, se înlătură fâşiile subţiri de carne care s-au ars, se desface aţa, se sărează şi se unge cu restul de unt. Friptura suculentă e roşiatică şi se serveşte cu cartofi prăjiţi sau cu legume fierte şi salată verde.
Tort de ciocolată
: 60 g de făină, 150 g de unt, 6 ouă, 240 g de zahăr pudră, 80 g de cacao, 200 g de frişcă, 250 g de ciocolată rasă, 600 g de compot de cireşe, 1 pahar de coniac sau 1 pahar de lichior de cireşe. : Se sparg ouăle într-un castron adânc, se pune peste ele zahărul pudră şi se mixează 3-4 minute. Se adaugă făina, cacaoa şi untul înmuiat. Se omogenizează şi se împarte aluatul în 3 părţi egale. Se întind 3 foi şi se coc într-o formă rotundă câte 15 minute. Foile se lasă să se răcească, apoi se stropesc cu coniac sau cu lichior de cireşe. Peste prima foaie, aşezată pe un platou rotund, se pune un strat de ciocolată înmuiată pe foc moale cu puţină apă, apoi se pun din loc în loc cireşe fără sâmburi. Ultima foaie de tort se acoperă cu un strat de frişcă, peste care se rade ciocolată. Se dă la rece.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_06c8d9f1c65f7318c49ac909c0432f90.jpg)
Plăcintă cu răvaşe
: Se lasă untul la temperatura camerei o oră, apoi se freacă spumă zece minute. Se adaugă smântâna şi zahărul şi se continuă operaţiunea până când compoziţia arată ca o cremă spumoasă. Se pun gălbenuşurile pe rând, apoi albuşurile bătute spumă, puţină coajă de lămâie rasă şi un praf de sare şi făină proaspăt cernută. Se frământă un aluat tare, care se lasă “să se odihnească” la rece. În acest timp se pregăteşte umplutura: se freacă brânza de vaci cu telemeaua dată pe răzătoare şi se pune peste amestec coajă rasă de lămâie şi de portocală. Se adaugă pe rând şi stafidele spălate şi curăţate de codiţe. Acestea se lasă la rece o jumătate de oră, iar când se folosesc, se încorporează cu zahărul şi se omogenizează. Se scoate aluatul şi se împarte în două.
Se presară o planşetă de lemn cu făină şi se întinde cu făcăleţul o foaie de mărimea tăvii de plăcintă. Se unge o tavă cu unt, se tapetează cu făină înainte de a se pune foaia de aluat. Se întinde umplutura pe toată suprafaţa. Deasupra se aşază frumos micile răvaşe cu mesaje sau bănuţii, la câţiva centimetri distanţă, în funcţie de cum urmează să porţionaţi desertul. În prealabil, pacheţelele-surpriză trebuie ambalate bine în folie de plastic, ca să nu ajungă la ele compoziţia plăcintei. Se acoperă totul cu a doua foaie de aluat şi se introduce tava în cuptorul fierbinte, la foc potrivit. Se coace trei sferturi de oră. Se scoate şi se pudrează cu zahăr, dar se taie după ce s-a răcit.
Ce ţi-ai dori să scrie în bileţel?
Dacă le pui în plăcinta cu brânză şi stafide, poţi scrie pe ele mesaje haioase, versuri sau proverbe, sau poţi înlocui o parte din bileţele cu nişte bănuţi. Invitaţii le vor păstra cu siguranţă tot anul, măcar aşa, ca să le poarte noroc. Dacă le înmânezi invitaţilor, însă, e bine să le adaptezi în funcţie de fiecare persoană în parte. Iată câteva mesaje generale, care i-ar putea binedispune pe invitaţi:
– Anul ăsta te umpli de bani!
– O să ai noroc în dragoste!
– Eşti perfecţiunea întruchipată!
– Ia o pauză!
– Ce faţă ai!
– Ce sexy eşti!
– Eşti praf!
– Vezi că am trecut toată cheltuiala în contul tău.
– Iar cheltui banii pe prostii?
– E ziua ta norocoasă!
– Mai uşor, că te ia radaru!
– Nu uita că ai mâncat deja o plăcintă!
– Sperai să găseşti un cec, nu-i aşa?
– Smile! Viaţa e frumoasă!
– Ai înghiţit un fulg de râzi atât?
– Cred că e spart paharul tău!
– Lasă mâncatul şi treci la dans!
Vezi rezultate finale BEC la alegerile prezidențiale din 4 mai 2025!
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_cc7bdecf4b1aa6c43ef342a2d4ed061f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_7f13d3044b6bd1c3eca5559b4b149690.webp)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_5184fe3ecda2f56c9305b5b1bd74d6e5.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_50f1d0f9fa64621295546c184b635ae1.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_57c951d1cfe30a8ee39f7536e7e86b37.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_840a38e855c6417859029f61f0e45329.webp)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_66f4ab018c21a7b8e07ffac89bd1567b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_d9e5e04612140d9b45c30b7aaab05469.jpg)