Şerbet de lămâie
Ingrediente: o lămâie întreagă, 1 kg zahăr, două căni cu apă.
Preparare: Într-o cratiţă emailată se face siropul din zahăr şi apă. Se pune pe foc potrivit până se leagă ca pentru dulceaţă. Se pune un bob de sirop pe o farfurie întinsă şi dacă stă legat se trage vasul de pe foc. Se lasă să se răcorească, apoi se freacă siropul până devine mat. Se adaugă coaja rasă de lămâie. La final, se stoarce zeama de la lămâie cu o mână, în timp ce cu cealaltă se freacă în continuare compoziţia, câte puţin, ca să se încorporeze în întregime sucul. Şerbetul este gata când stă legat. Se toarnă în borcane şi se etichetează.
Trucuri pentru un deliciu fin
Când se freacă siropul de zahăr şi fructele trebuie avut în vedere faptul că dacă lichidul e prea fierbinte, şerbetul se zahariseşte, iar dacă se amestecă atunci când s-a răcit de tot, trebuie frecat prea mult. Ce-i de făcut? Se stabileşte temperatura potrivită astfel: se pune mâna pe fundul cratiţei în care a fiert siropul. Dacă nu simţiţi nici cald, nici rece, este timpul potrivit să porniţi operaţia.
– Se freacă în-tr-un singur sens şi se lasă numai când siropul îşi schimbă luciul şi devine mat.
– Se poate servi imediat ce a devenit consistent.
– O lingură de şerbet se aşază lângă un pahar cu apă rece pentru a fi servit musafirilor.
Libertatea vă oferă miercuri, 24 august, o supercarte de reţete folositoare: «Conserve din fructe şi legume»