Brioşe cu ciocolată şi cafea
Se bat ouăle cu zahărul. Se topeşte ciocolata împreună cu uleiul la microunde, se lasă la răcit puţin şi se adaugă peste ouă. Se încorporează laptele şi esenţa de rom. Se pune apoi făina, pliculeţul de praf de copt şi nessul şi se amestecă. Se aşază hârtiuţele în formele de brioşe şi se umplu trei sferturi cu aluat. Se dau la cuptor până se rumenesc.
Apoi se topeşte ciocolata împreună cu frişca lichidă şi se omogenizează. Cu ajutorul unui poş/şpriţ se umplu brioşele cu crema obţinută. Apoi se bate frişca lichidă împreună cu nessul şi pliculeţul de întăritor. Cu ajutorul aceluiaşi poş se decorează brioşele cu amestecul obţinut.
60 de min- aprox 30 de lei
Ingrediente pentru brioşe – 4 ouă; 100 g zahăr; 100 g ciocolată amăruie; 150 ml lapte; 125 ml ulei; 250 g făină; o linguriţă ness; 1 praf copt; o linguriţă esenţa rom
Ingrediente pentru cremă- 100 g ciocolată amăruie; 100 ml frişcă pentru toping: 200 ml frişcă lichidă; o linguriţă ness; 1 plic întăritor frişcă
Prăjitură cu cafea şi espresso
Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Într-un castron se bat spumă albuşurile şi un praf de sare, apoi se adaugă 4 linguri de zahăr şi zahărul vanilat şi se bat până au devenit bezea. În alt castron se bat gălbenuşurile cu 4 linguri de zahăr până s-au albit şi şi-au mărit volumul.
Se adaugă treptat untul, cafeaua espresso şi cafeaua măcinată, apoi cu lingura se adaugă făină cernută cu praful de copt şi bicarbonatul. Peste gălbenuşuri se adaugă albuşurile şi se amestecă încet. Se unge o formă rotundă cu puţin ulei, se tapetează baza cu hârtie de copt şi se toarnă compoziţia. Se dă la cuptorul preîncălzit timp de 40 de minute.
60 min – aprox. 35 de lei
Ingrediente – 100 ml espresso; două linguri de cafea măcinată; 4 ouă; 8 linguri de zahăr tos; 100 g unt; 250 g făină; o linguriţă praf de copt; 1/2 linguriţă bicarbonat de sodiu; un plic zahăr vanilat; un praf de sare
Ruladă cu cremă de cafea
1. Freci gălbenuşurile cu zahărul până se albesc. Adaugi treptat făina, apoi albuşurile bătute spumă şi amesteci totul până obţii o compoziţie omogenă. Tapetezi tava cu hârtie unsă cu margarină, întinzi compoziţia uniform şi o coci la foc potrivit.
2. Între timp, pregăteşti crema: freci margarina cu zahărul şi gălbenuşurile. Topeşti la foc mic ciocolata, adaugi cafeaua, deja făcută, apoi pui margarina, puţin câte puţin şi amesteci bine.
3. Ungi blatul cât e cald cu jumătate din cremă şi rulezi. Restul de cremă îl întinzi deasupra ruladei. Cu ajutorul furculiţei faci striuri pe toată lungimea prăjiturii şi pudrezi cu zahăr sau cu fulgi de cocos.
75min. – aprox. 30 de lei
Ingrediente – Ouă – 4 (pentru blat); Zahăr – 125 g (pentru blat); 60 g (pentru cremă); Făină – 125 g (pentru blat); Margarină- 60 g (pentru blat); 300 g (pentru cremă); Gălbenuş – 6 (pentru cremă); Ciocolată neagră – 150 g (pentru cremă); Cafea – 4 linguri (pentru cremă); Zahăr pudră- (după gust, pentru cremă)