1. Trei stadioane de lux
Anul 2011, a coincis cu terminatea construcţiei a trei stadioane noi, lucru singular în România post-comunistă. Arena Naţională (55.600 de locuri / 234 milioane de euro) a fost inaugurată pe data de 6 septembrie, cu ocazia meciului România – Franţa (0-0), din preliminariile Euro 2012. Pe 25 septembrie, a fost deschis oficial şi noul stadion ”Ilie Oană” din Ploieşti ( 15.500 de locuri / 17,5 milioane de euro ), printr-un meci de old boys între Petrolul, echipa care a câştigat Cupa României în 1995, şi echipa ”Generaţiei de Aur” a naţionalei României. Primul meci pe Cluj Arena (30.200 locuri / 45 de milioane de euro) a avut loc pe 1 octombrie, între ”U” Cluj şi Kuban Krasnodar, câştigat de echipa lui Dan Petrescu cu scorul de 4-0.
2. Cursa spre finala de la Bucureşti
Steaua a fost singura echipă românească care s-a calificat în şaisprezecimile de finală ale Europa League. Performanţa ”roş-albaştrilor” este cu atât mai dulce, cu cât campania fusese pornită dezastruos, cu două rezultate de egalitate şi o înfrângere dureroasă în Israel, 0-5 cu Maccabi Haifa. În meciul decisiv, pe Arena Naţională, stadionul care va găzdui şi finala competiţiei, în faţa a 50.000 de oameni, elevii lui Ilie Stan au învins pe AEK Larnaca, cu scorul de 3-1.
3. Titlu istoric pentru Oţelul
Clubul Oţelul Galaţi, care a fost fondat în anul 1964 şi care a debutat în Liga 1 în 1986, a reuşit să câştige în premieră titlul de campioană a României. În cele 34 de etape, gălăţenii au acumulat 70 de puncte (21 de victorii, 7 egaluri, 6 înfrângeri), cu patru mai mult decât ocupanta locului doi, Poli Timişoara.
Până la cucerirea acestui trofeu, cele mai bune performanţe a Oţelului erau locul 4 (1988, 1997 şi 1998) şi finala Cupei României, pierdută în anul 2004, în faţa lui Dinamo, scor 0-2.
4. Neşu a învins paralizia
Mihai Neşu s-a accidentat pe 10 mai, la antrenamentul echipei sale, FC Utrecht, la un duel cu coechipierul Alje Schut. Verdictul medicilor a fost vertebră cervicală fracturată, iar aceştia nu i-au dat şanse mari de recuperare. Fotbalistul a stat timp de o lună la Spitalul Universitar din Utrecht, a fost mutat apoi la o clinică specializată în care a început recuperarea, pentru a ajunge în cele din urmă acasă, în grija familiei. Între timp, deşi Neşu a rămas imobilizat într-un scaun cu rotile, îşi poate controla capul şi mâna dreaptă, şi îşi simte piciorul drept. Fostul fundaş a pus bazele unei fundaţii, care va acorda sprijin oamenilor aflaţi într-o situaţie similară cu a sa.
5. Wesley cel mai bun marcator străin
Atacantul lui FC Vaslui, Wesley Lopes (31 de ani), a intrat în istoria Ligii 1 ca cel mai bun marcator străin din toate timpurile. Brazilianul a reuşit să înscrie 45 de goluri până la finalul anului şi l-a depăşit pe albanezul Sulejman Demollari, care marcase 36 de goluri în 100 de meciuri pentru Dinamo, în perioada 1991-1994.
6. Revelaţia Dinamo
Eliminată din playoff-ul Europa League de Vorskla Poltava, fără transferuri răsunătoare şi fără suporteri în tribună, dar cu unele dificultăţi financiare, Dinamo a devenit revelaţia primei jumătăţi a sezonului 2011-2012, după ce a terminat turul pe prima poziţie a clasamentului Ligii 1. ”Câinii” au un antrenor respectat, Liviu Ciubotariu, care le-a închis gura contestatarilor săi, un portar intrat deja în vizorul selecţionerului (Cristi Bălgrădean), cel mai bun pasator al campionatului (Cătălin Munteanu – 9 pase decisive) şi doi dintre cei mai în vogă atacanţi din Liga 1 (Marius Niculae – 14 goluri şi Ionel Dănciulescu – 8 goluri).
7. Sânmărtean, ”perla” Vasluiului
Deşi a evoluat la Panathinaikos (Grecia) sau FC Utrecht (Olanda), Lucian Sânmărtean a ajuns să joace cel mai bun fotbal al său la FC Vaslui, la 31 de ani. Mijlocaşul născut la Bistriţa a luat premiul pentru ”Cel mai bun fotbalist român din Liga 1” la Gala Fotbalului Profesionist 2011 şi a primit elogii atât de la adversarii din Liga 1, cât şi de la cei pe care i-a întâlnit în meciurile din Europa League.
8. Pentru Hagi, Viitorul sună bine
Viitorul Constanţa, echipa patronată de Gică Hagi, a promovat în Liga a II-a în vara anului 2010, dar şi-a consolidat poziţia abia în 2011. În acest moment, dobrogenii sunt lideri în Seria 1 a eşalonului secund, la patru puncte distanţă de principalele două urmăritoare, Săgeata Năvodari şi Delta Tulcea, şi au în spate cea mai productivă academie de juniori din România, în ceea ce priveşte numărul de juniori convocaţi la echipele naţionale de juniori (peste 30). În vara trecută, echipa U17 a cucerit Talent Cup, după ce le-a învins pe Real Madrid (1-0) şi Inter Milano (3-0) şi a remizat cu Kashima Antlers (0-0).
9. Petrescu, ambasadorul nostru în Rusia
În 2011, Dan Petrescu a devenit idol la Krasnodar. Dacă la finele anului precedent o promovase pe Kuban în prima ligă din Rusia, în cel care tocmai s-a încheiat, ”Bursucul” şi ”cazacii” au terminat sezonul regulat pe locul 6 şi au acces, în premieră, în playoff-ul pentru locurile 1-8. Petrescu a fost dorit insistent de Lokomotiv Moscova, care îl momea cu un fond de transferuri de 20 de milioane de euro, dar în luna noiembrie el a semnat prelungirea cu încă trei ani a contractului cu echipa din Krasnodar, cu un salariu stagional de 2 milioane de euro.
10. Cluburilor le-a trecut glonţul pe la ureche
Pe 27 iunie 2011, LPF a anunţat că a cedat drepturile de televizare ale campionatului intern în schimbul sumei de 101,184 milioane de euro cu TVA, pentru următoarele trei sezoane. Vestea era cu atât mai bună, cu cât Dumitru Dragomir, preşedintele Ligii, dezvăluia că ”12 cluburi din Liga 1 sunt în colaps financiar, din cauza crizei economice, iar alte cinci sunt pe marginea prăpastiei”. Aceşti bani, plus câteva măsuri de criză luate la timp (micşorarea salariilor şi a cheltuielilor de deplasare, transferarea unor jucători liberi de contract etc.) au salvat competiţia.