1. ”Tricolorii” au ratat calificarea la Euro 2012
Echipa naţională de fotbal a României a pierdut o nouă calificare la un turneu final de campionat European, deşi a făcut parte dintr-o grupă accesibilă alături de Franţa (0-2 şi 0-0), Bosnia (1-2 şi 3-0), Albania (1-1 şi 1-1), Belarus (0-0, 2-2) şi Luxemburg (3-1, 2-0). Harababura a fost cu atât mai amre, cu cât selecţionerul Răzvan Lucescu a demisionat chiar înaintea plecării în turneul din America de Sud, unde echipa, lipsită de vedete, a fost condusă de trioul Ştefan Iovan – Emil Săndoi – Dan Apolzan.
2. Dosarul ”Mită în elicopter”
Pe 25 septembrie, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea pe o perioadă de 29 de zile a lui Vasile Avram, preşedintele CCA, şi a lui Sorin Ţerbea, un afacerist apropiat al clubului FCM Targu Mures. Potrivit rechizitoriului procurorilor, Vasile Avram a primit de la Sorin Ţerbea suma de 19.000 de euro, precum şi mai multe favoruri, printre care deplasarea cu un elicopter, în scopul delegării unor arbitri agreaţi de echipa de fotbal din Târgu-Mureş, la jocurile ediţiei de campionat 2011-2012. Cei doi au fost eliberaţi provizoriu, sub control judiciar, la sfârşitul luni noiembrie. Scandalul seamană izbitor cu cel din 2009, în care au fost implicaţi Gheorghe Constantin, şeful CCA din acel moment, şi omul de afaceri Cornel Penescu, patronul lui FC Argeş.
3. Dezafilierea Craiovei şi retrogradarea Timişoarei
Membrii Comitetului Executiv al FRF au votat, în luna iulie, dezafilierea Universităţii Craiova cu zece voturi pentru şi două abţineri, deoarece ar fi încălcat grav statutul FRF, alegând să-şi caute dreptatea în instanţele civile, înainte de a le epuiza pe cele sportive, în litigiul cu Victor Piţurcă, fostul antrenor al echipei. Ceea ce s-a întâmplat clubului oltean a părut o reglare de conturi între conducătorii fotbalului românesc şi Adrian Mititelu, patronul ”Ştiinţei”. În aceeaşi lună, alte trei cluburi cu tradiţie în fotbalul românesc, Poli Timişoara, Gloria Bistriţa şi FC Oradea, au fost retrogradate, deoarece nu au îndeplinit condiţiile obţinerii licenţei de funcţionare în Liga 1.
4. Gazonul de la inaugurarea Arenei Naţionale
Deschiderea solemnă a Arenei Naţionale, un stadion care a costat 234 de milioane de euro, la meciul cu Franţa, din preliminariile Campionatului European 2012, a fost umbrită de starea gazonului. Deteriorate încă de la încălzire, brazde imense au sărit la fiecare alunecare, iar jucătorii au fost precauţi pentru a nu se accidenta grav. Amicalul cu Argentina, care era programat pe 10 august, a fost amânat la cererea sud-americanuilor, dar gurile rele au speculat că tot starea gazonului a fost de vină pentru că Messi&co nu au mai ajuns la Bucureşti în 2011. Iarba de pe arena Naţională, montată iniţial de firma lui Adrian Oprişan, cel care a fost responsabil şi cu „plaja” pe care România pierdea cu 2-5 cu Danemarca, în 2003, pe vechiul „23 August”, a fost schimbat la jumătatea lunii septembrie şi va mai fi înlocuit în luna martie 2012.
5. Oţelul Galaţi în Liga Campionilor
Campioana României a devenit prima grupare din Liga 1, care pierde toate cele şase partide în grupele Ligii Campionilor, realizând astfel cea mai slabă performanță din istoria participării echipelor românești în această competiție. Deşi au avut momente în care s-au ridicat la înălţimea adversarilor (Manchester United, Benfica şi FC Basel), gălăţenii au avut penultima posesie din acest sezon (40%), o medie de patru şuturi pe poartă pe meci (locul 23 din 32 de echipe) şi cele mai puţine cornere – 17. Ei sunt lideri în ierarhia faulturilor (107 infracţiuni comise) şi a cartonaşelor roşii (2). În cele trei meciuri disputate pe Arena Naţională, Oţelul a adunat doar 40.658 de spectatori, fiind ultima la această categorie.
6. Galamaz a fost lovit la Ploieşti
Unul dintre cele mai mari acte de huliganism pe terenurile de fotbal din România s-a petrecut la Ploieşti, pe 30 octombrie 2011. În minutul 42 al meciului Petrolul-Steaua, după ce oaspeţii primiseră un penalty la scorul de 0-1, Dragos Enache, un suporter al ”găzarilor”, a intrat pe teren şi l-a lovit pe George Galamaz în pomete, înainte de a fi pus la pământ şi pedepsit de steliştii Novak Martinovici şi Răzvan Stanca. Ulterior, s-a dovedit că Enache amestecase alcoolul cu substanţe haucinogene şi a fost trimis în judecată pentru ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice, deţinere de droguri de mare risc pentru consumul propriu şi lovire sau alte violenţe. Petrolul a pierdut meciul la masa verde, scor 0-3, şi a primit o suspendare de patru etape a terenului propriu.
7. CS Mioveni a schimbat şase antrenori
Clubul din Mioveni este gruparea din Liga 1, care a schimbat cei mai mulţi antrenori. De-a lungul primei părţi a ediţiei 2011-2012 a primei ligi, argeşenii au fost pregătiţi de Ionuţ Popa (etapele 1-5), Ilie Stan (etapele 5-6), Răzvan Tunaru (etapa 7, interimar), Constantin Stancu (etapele 8-9, interimar), Mihai Stoichiţă (etapele 10-13), Constantin Stancu (etapa 14), Mihai Stoica (etapa 15) şi Marian Pană (16-18). ”Galben-verzii” au egalat deja recordul din sezonul trecut al Stelei: Victor Piţurcă (etapele 1-3), Ilie Dumitrescu (etapele 4-8), Edi Iordănescu (etapa 9), Marius Lăcătuş (etapele 10-20), Sorin Cârţu (etapele 21-31) şi Gabriel Caramarin (etapele 32-34).
8. Dinamo în Europa League
”Câinii” au ratat o nouă calificare în grupele Europa League, după ce a pierdut în faţa unei echipe anonime, Vorskla Poltava. Dinamo a trecut greu în turul trei preliminar de croaţii de la NK Varazdin (2-2 şi 2-1), iar în playoff-ul competiţiei a întâlnit echipa ucrainiană a cărei vedete sunt Dulku, Rebenok sau Januzi, pierzând ambele meciuri (1-2 şi 2-3). Culmea, eliminarea din seria 17 Nentori Tirana (1986) – Knattspyrnufélag Reykjavík (1997) – Elfsborg (2007) – NEC Nijmegen (2008) le-a oferit dinamoviştilor şansa să se concentreze pe campionat, unde sunt lideri după desfăşurarea a 18 etape.
9. Fraţii Costea
Steaua a plătit 1,4 milioane de euro pentru 60% din drepturile federative ale lui Mihai Costea, în timp ce fratele său, Florin, a venit liber de contract, după ce ”U” Craiova a fost dezafiliată. Aflaţi sub o presiune imensă din partea patronului Gigi Becali şi a suporterilor, care aşteptau lucruri măreţe de la ei, fraţii Costea au parcurs drumul de la valori la ”măscărici”, reuşind să-i irite pe colegi, antrenori, suporteri şi conducători prin atitudinea lor păguboasă şi prin prestaţiile mai puţin reuşite. Becali a decis să le mai dea o şansă celor doi până la finalul sezonului, deşi avea oferte pentru ambii jucători.
10. Naţionalele U17 şi U19
Echipa naţională de juniori U17 s-a calificat la Turneul Final al Campionatului European, după ce a trecut de o grupă cu Islanda (0-0), Rusia (2-1) şi Ungaria (2-1), dar la competiţia desfăşurată în Serbia nu a reuşit să învingă pe nimeni. Elevii lui Adrian Văsâi au remizat cu Cehia (1-1) şi au pierdut meciurile cu Olanda (0-1) şi Germania (0-1). Nici reprezentativa U19 nu s-a descurcat mai bine, deşi ţara noastră a găzduit Campionatul European rezervat acestei categorii de vârstă. Băieţii lui Lucian Burchel au făcut egal cu Irlanda (0-0) şi au fost învinşi de Grecia (0-1) şi Cehia (1-3).