Acolo se află foarte mult petrol
Dintre toate problemele, cea siriană pare cea mai complexă în această “Primăvară arabă”. În timp ce ţările occidentale critică regimul preşedintelui Bashar al Assad, considerându- l tiranic şi sângeros, Rusia îi ia apărarea, cerând comunităţii internaţionale să se abţină de la intervenţii în această ţară şi deplasând nave militare în zonă pentru a arăta că nu glumeşte!
Prof. univ. dr. Nicolae Radu (foto), de la Academia Alexandru Ioan Cuza, consideră că la baza acestor nervozităţi politice din zona Mediteranei de sud şi de sud-est stă interesul pentru ceea ce geologii numesc “Bazinul Levantin”.
“E vorba despre o zonă submarină care se întinde din nordul Egiptului până în Turcia, ce conţine 1,7 miliarde de barili de petrol şi 122 de trilioane de metri cubi de gaz, conform Geological Survey, din SUA. Enormele rezerve de gaze şi de petrol, găsite acum trei ani în Marea Mediterană, într-o zonă împărţită între Grecia, Turcia, Cipru, Israel, Siria şi Liban, arată că regiunea ar putea deveni un nou Golf Persic”, a spus dr. Nicolae Radu.
Moscova se opune cu înverşunare, înarmând regimul Al Assad
Pentru a putea accesa această platformă energetică, Occidentul nu se mai confruntă acum decât cu opoziţia regimului Al Assad, susţinut de interesele ruşilor în această zonă. Potrivit Stockholm International Peace Research Institute, contractele de armament ale Siriei cu Rusia, care acum ar face orice ca să nu piardă controlul energetic asupra Europei, s-au ridicat în 2011 la o valoare de cel puţin 4 miliarde dolari.
De asemenea, Rusia a mai investit aproximativ 16 miliarde de dolari în economia Siriei. Stroitransgaz este implicat în construirea unei centrale de distribuţie a gazelor naturale de 200 de kilometri, în regiunea Al-Rakaka. Iar Tatneft, o subsidiară a Gazprom, este compania cea mai importantă de energie din Siria. Alte firme cu interese de afaceri majore în Siria includ producătorul de oţel T.M.K. şi societatea rusească de transport aerian Aeroflot, care întreţine flota civilă de avioane a Siriei.