În proiectul Strategiei Energetice Naţionale, supus dezbaterii publice pentru a trece apoi la adoptare, se arată că ţara noastră mai are petrol pentru 23 de ani şi gaz metan pentru încă 14 ani. Ce vom face după aceea? Ar trebui să apelăm la importuri substanţiale sau să ne reprofilăm pe energie nefosilă, dar…
„Resursele naturale au o durata de viata determinată şi practic am ajuns în acel punct terminus. Recent, resursele de petrol din zona arabă au intrat în ciclul final şi sunt deja abandonate în favoarea gazelor naturale. Acest fapt bagă Occidentul în criză, noua criză energetică”, ne-a spus Sebastian Sârbu Vicepreşedinte al Academiei Naţionale de Securitate şi Organizarea Apărării, Special Advisor la International Organization of Security and Intelligence Vancouver, Canada.
În condiţiile în care resursele energetice fosile, câte mai sunt, devin un subiect de dispută din ce în ce mai acut între marile puteri, Sebastian Sârbu este de părere că se va accentua şi o criza alimentara determinată de tratatele internaţionale de protejare excesiva a intereselor din comerţul exterior al marilor puteri. Analistul militar subliniază, de asemena, că mult-trâmbiţatele alternative la energia fosilă sunt departe de a putea reprezenta o soluţie viabilă.
Ce urmează? „Propaganda politica menţine vii temele plăcute societăţii civile şi opiniei publice, Cum ar fi organismele modificate genetic, pentru a trece în subsidiar epuizarea resurselor şi războaiele strategice planificate”, a explicat Sebastian Sârbu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro