Unii patroni şi-au consolidat clădirile
Chiar în urmă cu trei luni, un perete întreg care despărţea o proprietate s-a prăbuşit, iar zidurile puteau oricând să cadă peste două terase.
Cu toate acestea, în Centrul Istoric deţin localuri mai multe vedete autohtone, iar acestea susţin că aceia care le trec pragul nu au de ce să se teamă.
“În restaurantul meu era plin ochi sâmbătă noapte. Eu nu am fost în local, dar angajaţii care erau acolo când s-a declanşat cutremurul mi-au spus că nu au simţit nimic. Nu mă tem de o eventuală replică mai puternică, pentru că această clădire este consolidată. Sunt alte imobile din Centrul Istoric şubrede”, a declarat Mugur Mihăescu (foto dreapta).
Acelaşi lucru îl susţine şi Mircea Dinescu (foto stânga), un alt patron de cârciumă. “În restaurantul meu este cutremur în fiecare seară şi toată lumea se leagănă de fericire. Lăsând gluma la o parte, nu mă tem de seisme pentru că am clădirea consolidată. Sunt alte lucruri pe lumea asta care ar trebui să se prăbuşească, aşa că de ce tocmai restaurantul meu?”, a zis Dinescu.
În România nu se produc seisme mai mari de 7,6 grade Richter
Chiar dacă pământul a început să se zguduie din ce în ce mai des în ultimul timp, specialiştii nu se aşteaptă ca în România să vină un cutremur de proporţii apocaliptice, adică peste 8 grade Richter.
“Conform studiilor geologice de până acum, în ţara noastră nu se poate produce un seism mai mare de 7,6 grade pe scara Richter. Aşa e structura scoarţei la noi”, a declarat geologul Vasile Mocanu, profesor la Facultatea de Geologie Bucureşti.
Cutremurul poate veni oricând, conform legii
Hotărârea de Guvern nr. 548/2008, privind strategia pentru situaţii de urgenţă, spune, la capitolul “Hazardul seismic”, că periodicitatea repetării unui cutremur de peste 7 grade Richter este cunoscută.
“În conformitate cu studiile efectuate în acest domeniu de instituţii specializate, cutremurele cu o magnitudine de 7 grade pe scara Richter au o perioadă medie de revenire de 32 de ani”, spune actul normativ. Ţinând cont de faptul că de la cutremurul de 7,1 grade din 1977 până acum au trecut 36 de ani, ne putem aştepta oricând la un seism de peste 7 grade Richter în România.
Au verificat sondele de petrol
Comisarii Gărzii de Mediu din Galaţi au descins ieri dimineaţă la sediul exploatării petroliere de la Schela, localitatea gălăţeană aflată imediat lângă satul Izvoarele, zgâlţâit sistematic de mişcări ale pământului, ale căror cauze nu se cunosc încă. Specialiştii au controlat câmpurile petroliere, pentru a afla dacă sondele sunt de vină pentru seisme, aşa cum susţin localnicii.
Specialiştii de la Garda de Mediu au controlat câmpurile petroliere
“Vom verifica documentaţia la fiecare sondă în parte, dacă au existat incidente sau nu. Vom verifica şi dacă respectă tehnologia din punct de vedere al mediului”, a precizat Ionică Avram, comisar Garda de Mediu Galaţi.
Se împotrivesc explorării gazelor de şist
Speriaţi de cutremurul de zilele trecute, dar mai ales de drama localnicilor din Izvoarele, din judeţul vecin, oamenii din Pungeşti, Vaslui, se tem de ce-i mai rău odată cu începerea explorării gazelor de şist din zonă.
În această zonă din Pungeşti ar urma să ajungă sondele pentru explorarea gazelor de şist
În comuna vasluiană Pungeşti este pe cale să sosească prima sondă pentru explorarea gazelor de şist. Vestea i-a speriat pe toţi oamenii din comună, decişi să facă barieră cu trupurile lor în faţa camioanelor care, cred ei, vor aduce dezastru în zonă.
Constantin Iosub (72 de ani) este împotriva explorărilor
“Am auzit de cutremurele din Galaţi şi mi-e teamă că şi la noi, la Pungeşti, se va întâmpla acelaşi lucru, din cauza gazelor de şist. O să fie poluare, cutremure şi mai ştiu eu ce”, ne-a spus Constantin Iosub (72 de ani). Oamenii din zonă au întocmit şi o listă cu semnături împotriva demarării explorării gazelor de şist.
fotografii: Alex Dobre
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro