Fiscul îţi opreşte restanţele
De reţinut că diferenţele pe care le ai de primit ţi se vor restitui doar după compensarea cu eventualele obligaţii curente pe care le ai faţă de Fisc (de exemplu, dacă nu ţi-ai plătit impozitul pe maşină sau pe casă). După reţinerea restanţelor, vei primi diferenţa rămasă din suma iniţială. Dacă ai de primit o sumă de bani, trebuie să ştii că diferenţele mai mici de 5 lei înscrise în decizia de impunere anuală sau rămase după compensarea cu eventualele debite neachitate rămân în evidenţa fiscală, spre a fi compensate cu datorii viitoare.
Mandatul poştal vs ghişeul
Diferenţele cuprinse între 5 lei şi 150 de lei se restituie prin mandat poştal. În cazul în care nu eşti găsit de poştaş la domiciliu, vei putea ridica banii, cu cartea de identitate, de la oficiul poştal respectiv. Diferentele mai mari de 150 de lei le vei ridica, tot în numerar, de la unităţile de trezorerie, la data comunicată de administraţia financiară, prin înştiinţarea de restituire. În cazul în care nu te poţi prezenta la data comunicată, poţi solicita o nouă programare, în intervalul celor 60 de zile prevăzute de lege.
Dobânzi şi penalităţi de întârziere
Dacă, în schimb, ai de achitat o diferenţă de impozit, trebuie s-o plăteşti în maximum 60 de zile de la data comunicării deciziei de către administraţia financiară (data poştei înscrisă pe plic). După 60 de zile, vei plăti atât dobânzi, cât şi penalităţi de întârziere. Potrivit Codului de procedură fiscală, nivelul dobânzii este de 0,03% din suma datorată şi se calculează pe fiecare zi de întârziere, iar penalităţile sunt de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!