Permite scanarea oricărei zone a corpului
“ Examinările sunt noninvazive, iar investigaţia durează între 15 şi 20 de minute pentru un segment anatomic. Acest interval poate varia în funcţie de secţiunea analizată şi de administrarea intravenoasă a substanţei de contrast”, ne-a explicat dr. Oana Dumitrescu (foto), medic specialist radiolog la Clinica Puls. Înainte de a intra în contact cu aparatul, pacientul trebuie să renunţe la bijuterii metalice sau la proteză dentară, să îmbrace un halat special pentru consultaţie, iar în caz de nevoie va putea cere oprirea investigaţiei, printr-o simplă apăsare de buton.
RMN-ul poate fi făcut la coloana vertebrală, pentru tot ce înseamnă afecţiuni ale acesteia (hernii de disc, fracturi, tumori ale coloanei şi măduvii spinării). Se mai poate face pentru stabilirea existenţei unor probleme ale articulaţiilor (la genunchi, şold, mâini, umăr), pentru toate afecţiunile de la nivelul capului (fie că e vorba de lovituri, tumori sau de alte patologii).
RMN putem efectua şi la abdomen, pelvis, ficat, vezică biliară, uter sau ovare. Practic, rezonanţa magnetică permite o scanare din cap până-n picioare, mai puţin la organele care au aer, cum ar fi plămânii.
Când este cazul să facem investigaţia
De regulă, această investigaţie se face când medicul suspectează ceva. “Când avem, de exemplu, o durere de cap inexplicabilă, care nu a putut fi localizată precis sau nu s-a putut stabili exact o cauză. E valabil şi pentru durerile de spate, durerile de articulaţii ori cele provocate de lovituri puternice. Mare atenţie, însă! Această investigaţie se face numai cu trimitere de la specialist, în nici un caz la cererea pacientului”, ne-a spus dr. Dumitrescu.