Greul lucrarilor de refacere a Centrului istoric din Capitala va fi dus de un robotel. Pare incredibil si demn de un roman stiintifico-fantastic, insa piticul mecanic a inceput deja sa inspecteze tevile de canalizare aflate la 6 metri in subteran.
Numele lui este J.T. si a venit tocmai din Germania ca sa repare conductele bucurestene. A fost fabricat anul acesta, iar astfel de modele performante sunt folosite peste tot in lume. ”Ne-a amuzat cand l-am primit spre utilizare.
Pare ciudat ca poate face o treaba atat de buna, la cat e de mic”, ne-a declarat Dan Florea, inginerul care-l manevreaza.
Robotelul merge pe baza de curent electric. Este dirijat de la distanta, printr-un joystick (n.r. – o telecomanda folosita pentru jocurile video), iar cel care il manuieste vede exact stadiul lucrarilor. Mititelul metalic e dotat cu o camera video care transmite live imagini din subteran pe monitoarele in fata carora se afla mereu Dan. ”Cand apare ceva in neregula, opresc mecanismul si focusez pe peretele de teava care mi-a lasat impresia ca are o problema”, a precizat specialistul.
Principalul avantaj al acestei tehnologii nemtesti este faptul ca sunt evitate sapaturile in strada, mult prea costisitoare si deranjante pentru persoanele care locuiesc in apropiere.
Robotelul J.T. are o silueta de ”manechin in lumea robotilor”: 20 cm inaltime, 15 cm latime, 50 cm lungime si doar 30 de kilograme
Canalul este curatat cu ajutorul unei masinarii care foloseste apa la presiune de 1.000 de bari