Lumea vine la roller-derby ca la un spectacol de gladiatori. La prima vedere e o luptă surdă, unde coapsele şi fundurile unor fete – mai mult sau mai puţin îmbrăcate – care merg pe patine cu rotile, se lovesc pentru spectacol. Totuşi, sportul e mai mult decât un show cu gagici. Are intensitate, contact, viteză, tactică, povesteşte românca Andreea Mihăescu, care s-a impus ca vedetă în campionatul din Marea Britanie, unde e cunoscută ca războinica “AnDracula”.
A ajuns în Anglia ca bonă
“Am început în 2008 şi nu m-am mai putut lăsa! E un joc tactic, te menţine sănătos şi în acelaşi timp e distractiv”, spune Andreea, legitimată la Big Bucks High Rollers, din Wycombe. Chiar dacă federaţia de profil din Marea Britanie numără 28 de formaţii (din 90 existente), sportul e încă amator. “Această echipă am format-o noi, în 2011. Ne plătim antrenamentele, deplasările şi echipamentele”, spune Andreea, al cărei soţ e arbitru de roller- derby. În aprilie va juca la un meci internaţional, cu Toulouse (Franţa). Andreea a ajuns în Marea Britanie acum 11 ani, cu un contract pe 2 ani ca bonă, după ce în România, la Braşov, a fost profesoară de franceză şi de engleză. În Anglia şi-a cunoscut soţul, Graham, cu care are un băiat, Andrei (10 ani).
Care sunt regulile
Meciul de roller-derby are două reprize de câte 30 de minute. Echipele trimit pe pista ovală (foto – 4) patinatori, 4 “blockers” şi un “jammer” (cel care marchează). Cei opt blockeri sunt aşezaţi în faţa jammer-ilor şi trebuie să se asigure, prin barare, că patinatoarele care trebuie să înscrie nu o vor face. O trecere de “blockeri” aduce 4 puncte. “Placajele” se pot face cu braţele, fundul, coapsele şi trunchiul, fiind interzise atingerea spatelui, a gâtului, a capului şi a picioarelor de la genunchi în jos.