După ani întregi în care nimeni nu a mai vrut să audă de credite de consum, băncile şi restul companiilor de creditare au intrat din nou în acţiune şi fac eforturi să ne reamintească gustul bun al achiziţiilor… în rate.
În încercarea de a atrage din nou clienţi, există bănci care acordă credite de nevoi personale fără ipotecă la dobânzi mai mici de 10%, în lei, un lucru de neimaginat anul trecut.
Ofertele instituţiilor financiare par să fie mai mult decât convingătoare, din moment ce, în primele nouă luni ale acestui an, au dat credite în lei pentru consum de 11 miliarde de lei, cu 3 miliarde de lei mai mult decât în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Băncii Centrale.
Acum, peste trei sferturi din finanţări sunt în moneda naţională, arată aceleaşi date. Pentru comparaţie, în urmă cu patru ani, doar 40% din creditele noi erau în lei, restul fiind acordate în euro.
Explicaţia: dobânzile la împrumuturile în lei au coborât sub nivelul de 10%. Ieftinirile vin după ce BNR a redus succesiv dobânda de politică monetară pentru a încuraja consumul.
Am devenit bun-platnici
Restanţele la creditele în lei au ajuns, în noiembrie, la 9,5 miliarde de lei, în creştere uşoară (0,2%) comparativ cu octombrie. Suma este însă cu peste 20% mai mică decât în urmă cu un an, când restanţele la creditele în moneda naţională depăşeau 12 miliarde de lei, potrivit BNR.
Numărul românilor care nu-şi plătesc la timp ratele trece de 650.000. Altfel spus, unul din trei români cu un credit bancar ajunge cu întârziere la ghişeul băncii de la care s-a împrumutat. Pentru comparaţie, în Franţa, Polonia sau Germania, doar unul din cinci clienţi plăteşte datoriile cu întârziere.
Cea mai mare parte a creditelor neplătite sunt mici, de sub 5.000 de lei, şi au fost luate înainte de criză, când băncile dădeau uşor împrumuturi.
Între timp, mulţi dintre cei care s-au împrumutat au ajuns să aibă salarii înjumătăţite – sau, mai rău, sunt în şomaj -, iar din banii pe care îi câştigă abia trăiesc pe azi pe mâine, nici vorbă să poată să ducă şi ratele.