Aproape 14.000 din cei 17.000 de consumatori de droguri injectabile din Capitală au hepatita C, iar de la an la an din ce în ce mai mulţi sunt diagnosticaţi şi cu HIV. Mai mult, anul trecut, un sfert dintre bolnavii recent diagnosticaţi cu HIV s-a infectat prin injectarea de stupefiante, potrivit datelor de la Agenţia Naţională Antidrog. Din acest motiv, ARAS (Asociaţia Română Anti-Sida) distribuie seringi sterile pentru o parte dintre aceştia astfel încât aceste afecţiuni să nu se răspândească necontrolat.Programul funcţionează din 1999, dar pentru că numărul consumatorilor e într- o continuă creştere, iar banii – puţini, ONG-ul nu poate acoperi instrumente sterile decât pentru 3.000 de dependenţi în fiecare zi.
“Restul rămâne în grija Celui de Sus. Acum fondurile ne ajung doar până pe 30 iunie şi Ministerul Sănătăţii nu intenţionează să mai aloce fonduri. Pentru că au căpătat încredere în noi, am reuşit să-i convingem pe mulţi din bolnavi să-şi trateze afecţiunile foarte grave, să le ţină sub control şi să nu le mai transmită şi altora. Dacă renunţăm la proiect din lipsă de fonduri, problema riscă să devină una de sănătate publică. Consumatorii infectaţi vor răspândi HIV sau hepatita C şi în comunităţile din care fac parte, fără a mai putea fi controlate”, ne-a explicat Liana Velica, reprezentant ARAS.
Doar 1.000 de consumatori au şanse la tratament
Programul de distribuţie de seringi sterile controlează parţial extinderea fenomenului de îmbolnăvire a populaţiei, cu atât mai mult cu cât în centrele de tratament de lungă durată prin substituţie a consumatorilor de droguri injectabile sunt doar 1.000 de locuri, toate ocupate în permanenţă. Astfel, pentru restul dependenţilor, singura soluţie rămâne perpetuarea viciului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro