Pe principiul “băutura- i temelie, iar mâncarea-i fudulie”, românii obişnuiesc să se aghesmuiască bine de sărbători. Şi anul acesta, mesele vor fi udate în special cu vin roşu.
“Comerţul cu vin creşte cu peste 50% faţă de o lună normală. Şi dacă, de obicei, se beau vinurile albe – circa 60% din total – luna aceasta se caută mai ales cele roşii”, precizează Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV).
Consumul total de vin în decembrie este estimat la 50 de milioane de litri, însă numai 40% provine din piaţa fiscalizată, a mai precizat Ovidiu Gheorghe.
În cramele româneşti s-au strâns, toamna asta, circa patru milioane de hectolitri de vin, cu 9% mai mult decât în 2014. La nivelul întregii ţări sunt circa 180.000 de hectare de teren cultivate cu viţă-de-vie şi probabil că 2015 va rămâne în istoria viticulturii româneşti ca un an atipic, cu variaţii de calitate şi cantitate medie la hectar de la o regiune la alta.
Nu mai mult de 15 lei pe sticla de vin
“Deşi am avut o vară şi o toamnă propice culturii de viţăde- vie, cu precipitaţii suficiente şi cu o perioadă prelungită de insolaţie, tocmai acest aspect, în general favorabil obţinerii vinurilor de calitate ridicată, a creat probleme viticultorilor în anumite regiuni viticole (în special Moldova)”, explică Gheorghe.
În România, consumul mediu anual pe cap de locuitor este de 25 de litri de vin, jumătate din consumul ţărilor dezvoltate. Pentru comparaţie, în Franţa se consumă 58 de litri/cap de locuitor, iar în Italia 53 de litri/cap de locuitor.
Pentru consum curent, românii sunt dispuşi să plătească “foarte puţin, 5 -15 lei/sticlă”, iar pentru un vin premium, scot din buzunar, de regulă, între 30 şi 50 de lei.
Excesul de alcool dăunează
Un pahar de vin roşu merge ca uns cu friptura de Crăciun. Dar ai grijă ca paharul să nu măsoare totuşi un litru!
Ca să eviţi beţia sau mahmureala de după mesele de sărbători, de exemplu, ar trebui să guşti câte puţin din toate sau potoleşte-ţi pofta cu un singur fel, apoi lasă răgaz digestiei câteva ore.
Pentru cei care trebuie să se urce şi la volan de sărbători, alcoolul ar trebui să fie tăiat din meniu. Un pahar de vin, de exemplu, se elimină complet din organism în două ore.
Un truc ca să nu te chercheleşti repede ar fi să bei şi un pahar de apă pentru fiecare pahar de bere, vin sau ţuică.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro