Ciudat a fost faptul că ruşii nu au dat vreo explicaţie nici după ce ţara noastră a întrebat oficial ce se întâmplă. În general, livrările de gaze naturale se fac în baza unui contract, pentru care se plăteşte un avans, iar banii pentru consumul total se dau la finalul anului. “Fluxurile de gaze naturale prognozate a fi livrate din Rusia către România s-au redus vineri cu 5% faţă de ceea ce era planificat. Este vorba de cantităţi mici. Nu am fost informaţi oficial în legătură cu motivul acestei reduceri”, a declarat ieri Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru energie. Nicolescu a subliniat că nu există nici un motiv de îngrijorare pentru noi. Ţara noastră consumă anual circa 12,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale şi produce aproximativ 11 miliarde de metri cubi, dar poate creşte substanţial producţia. Deocamdată, diferenţa este importată din Rusia, prin firme intermediare, la preţuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern.
Cele mai vulnerabile sunt Bulgaria şi Serbia
“Deja au fost injectate în depozitele subterane ale României cantităţile de gaz metan necesar până la primăvară. Adevărul este că nici nu mai avem mare industrie consumatoare de gaz metan, că altfel nu ne-ar fi fost uşor… Este posibil să avem de unde ajuta chiar şi Republica Moldova”, ne-a spus inginerul petrolist Septimiu Seiceanu, fost director tehnic al societăţii de foraj maritim Petromar. Menţionăm că modul de stocare a gazelor naturale pentru iarnă se face prin injectarea lor sub presiune în cavităţile unor foste zăcăminte, acum epuizate, de petrol sau gaze, în depozite saline, foste mine închise etanş sau în straturi geologice cu roci poroase. Dacă Gazprom va reduce exportul către Europa, cele mai vulnerabile ţări în acest moment sunt Bulgaria şi Serbia, care nu au suficiente spaţii de stocare a gazului metan pentru iarnă şi sunt dependente de importuri.
Moldova primeşte bani europeni pentru deconectarea de Moscova
Comisia Europeană a alocat Republicii Moldova 42,6 milioane de euro pentru conectarea la piaţa energetică a Uniunii Europene, prin România. În cursul acestei luni, Chişinăul va primi a treia tranşă din aceşti bani, repsectiv 11,6 milioane de euro, iar în anul 2015, fondul va fi suplimentat cu 10 milioane de euro. În contextul în care premierul român, Victor Ponta, şi cel moldovean, Iurie Leancă, au inaugurat pe 27 august gazoductul Iaşi-Ungheni, vicepremierul moldovean Andrian Cându a declarat că Republica Moldova va putea primi gaz din România, în cazul în care nu va mai avea acces la gazul rusesc.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro