Se împrumută ca să ia medicamente
Mulţi pensionari, care nu mai fac faţă cheltuielilor de zi cu zi iau cu asalt Casele de Ajutor Reciproc. Aşa se face că peste 2,5 milioane de români, care cotizează lunar la CAR, au de dat înapoi mai bine de jumătate de milion de euro. Şi în fiecare an, numărul celor care se îndatorează se dublează, mai ales în perioada sărbătorilor. Banii se duc, de obicei, pe medicamente, mâncare şi facturi la întreţinere.
Strict statistic, peste 400.000 de români primesc pensia minimă garantată de stat, care a crescut în acest an la 400 de lei. Pentru comparaţie, coşul minim de supravieţuire, calculat după standardele Institutului Naţional de Statistică, depăşeşte 2.000 de lei lunar. Ca o paranteză, pensia minimă garantată de stat nu a ţinut pasul cu creşterea salariului minim şi nici cu ritmul inflaţiei şi al majorării preţurilor – a crescut cu doar 50 de lei, din 2009 încoace (de la 350 de lei la momentul introducerii legii, în anul 2009).
Ce face un pensionar cu 400 de lei? Dă cel puţin jumătate din ei pe utilităţi (gaze, curent, apă, întreţinere). În lunile de iarnă, cheltuielile cu căldura înghit chiar toată pensia minimă. După ce achită şi impozitele pe proprietate (vreo 20% din buget), îi mai rămân doar vreo 80 de lei pentru mâncare. Astfel, din pensia de nimic nu mai are cu ce să-şi cumpere medicamentele, esenţiale de la o anumită vârstă.
Cei mai săraci pensionari din România sunt cei din judeţele Giurgiu (711 lei – pensia medie) şi Botoşani (716 lei). Zile amare au şi pensionarii din Ialomiţa, Olt, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Vaslui, Vrancea şi Călăraşi, unde pensia medie abia dacă ajunge la 800 de lei. Pensiile cele mai mari le primesc bucureştenii (1.068 de lei pensia medie), hunedorenii (1.036 de lei) şi braşovenii (1.011 lei).
Topul judeţelor cu cele mai mici pensii
România avea, la finalul lui martie, 5,33 de milioane de pensionari, în scădere cu 14.000 de persoane faţă trimestrul precedent şi cu aproape un milion de persoane mai puţin decât acum 10-11 ani, când am avut “vârful”.
Pe categorii, în evidenţele Casei Naţionale de Pensii erau, în aprilie, 3,3 mil. de pensionari cu limită de vârstă, dintre care 1,8 mil. sunt femei, mai bine de 22.000 de pensionaţi anticipat şi peste 670.000 de pensionari cu invaliditate, dintre care aproape jumătate sunt femei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro