Salamul ecologic fără grăsime animală şi prăjitura acadea cu puţine calorii au fost inventate de studenţii Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi pentru a fi prezentate la Ecophelia, un concurs internaţional ce va avea loc la Milano. “Loly Cake”, rezultatul muncii de câteva luni, nu conţine gluten deoarece făina obişnuită a fost înlocuită cu făină din cocos. În plus, conţine orez, unt, ouă, cătină, nuci, vişine deshidratate şi ciocolată. “E indicată pentru copii, dar şi pentru cei care au probleme de sănătate de tip boală celiacă sau colon iritabil. Costul estimat de noi e de 2,5 lei şi are 170 de calorii”, ne-a spus Alexandra Creţu, una dintre producătoare.
Fără grăsime animală
Pentru crearea “Slim Mozaic Slippery Salami” s-a muncit însă doi ani! Grăsimea animală din produs a fost înlocuită cu ulei extravirgin de măsline şi ulei de palmier, iar în compoziţie are carne de vită şi de porc şi este afumat. “Costă cu 20 % mai mult decât un produs clasic, dar am înlocuit aproape total clorura de sodiu, sarea, cu clorură de potasiu, pentru a-l face potrivit şi pentru cardiaci”, a explicat Cristian Tudose, profesorul care a coordonat studenţii. Cum preparatul a trecut şi testul suprem, cel al gustului, este posibil ca acesta să apară în curând şi pe rafturile magazinelor din România, mai ales că o companie de produse din carne ar vrea să cumpere invenţia.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro