Când a auzit mascaţii, a apăsat butonul de panică
Procurorilor Anticorupţie nu le-a fost uşor să intre în impunătoarea casă a lui Dragoş Benea, fiind nevoiţi să bată cu putere la porţile curţii. Speriat de zgomotul făcut de mascaţi, preşedintele CJ a apăsat butonul de panică şi în sprijinul său a venit imediat un echipaj de la firma de pază care-i asigura protecţia. Bodyguarzii au fost nevoiţi însă să plece, lăsându-l pe acesta pe mâna procurorilor.
Alţi 12 şefi de judeţe au dosare penale de corupţie
Proaspătul reţinut Dragoş Benea îngroaşă rândul şefilor de judeţe implicaţi într-un fel sau altul în dosare de corupţie. Alţi 12 oameni cu funcţii similiare sunt vizaţi de anchetatori în speţe în care sunt verificate acuzaţii de abuz în serviciu, luare şi dare de mită. În plus, încă 15 preşedinţi de CJ-uri au dosare fie cu Agenţia Naţioanală de Integritate, fie de altă natură. (Dan Băcan)
1. Ion Cîlea – şef al CJ Vâlcea, a recunoscut public că are dosar la DNA, disjuns din cel în care e judecat pentru fraude la referendum actualul vicepremier Liviu Dragnea
2. Nicuşor Constantinescu – preşedintele CJ Constanţa, este acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu şi plăţi ilegale de 5 milioane de euro. Fiind bolnav, Constantinescu a primit acceptul anchetatorilor de a se opera în Statele Unite ale Americii şi, pentru că nu s-a întors la timp, oamenii legii au cerut arestarea oficialului.
3. Liviu Dragnea – actual vicepremier, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, este judecat pentru fapte de corupţie în dosarul privind fraudarea referendumului din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
4. Horea Uioreanu – preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, este arestat în prezent într-un dosar în care procurorii DNA au adunat acuzaţii extrem de grave – 5 infracţiuni de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator (două acte materiale) şi complicitate la spălare de bani.
5. Mircea Cosma – şef al Consiliului Judeţean Prahova, a fost trimis în judecată de anchetatorii anticorupţie pentru luare de mită şi abuz în serviciu, alături de fiul său, Vlad Cosma, deputat PSD. Atât tatăl, cât şi fiul sunt liberi sub control judiciar.
6. Marian Oprişan – preşedinte al CJ Vrancea, este judecat încă din anul 2006 pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, fals şi uz de fals.
7. Ion Prioteasa – lider al Consiliului Judeţean Dolj, este urmărit penal pentru luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice. Şi adjunctul său, Cristinel Iovan, este pus sub învinuire pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată.
8. Aristotel Căncescu – preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, a avut meciuri mari cu Agenţia Naţională de Integritate. Pe numele său însă există şi mai multe plângeri la DNA, în care e suspectat de infracţiuni economice în legătură cu serviciul.
9. Constantin Nicolescu – preşedintele CJ Argeş, a fost deja condamnat la 9 ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru că a luat mită 60.000 de euro de la omul de afaceri Cornel Penescu din Piteşti şi pentru că ar fi luat ilegal alte 900 de mii de euro din fonduri europene pentru reabilitarea a patru şcoli din judeţ.
10. Bunea Stancu – preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, a fost inculpat de DNA în dosarul în care omul de afaceri Ioan Niculae a fost acuzat că ar fi sponsorizat ilegal campania lui Mircea Geoană. Şi Stancu, dar şi Niculae au fost achitaţi în primă instanţă de Judecătoria sectorului 1 Bucureşti.
11 . Borboly Csaba – lider al CJ Harghita, este judecat alături de alte 12 persoane pentru acuzaţii precum abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată şi fals intelectual, după ce ar fi plătit aiurea din bani publici 1,8 milioane de lei unui constructor.
12. Adrian Duicu – arestat la cererea procurorilor DNA pentru că în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi ar fi acoperit şi chiar ar fi fost parte a combinaţiilor firmelor abonate la contracte pe bani publici.
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro