Amâni vizita la dentist
Rău faci, pentru că bacteriile din dinţii cariaţi şi din gingii sunt transportate, prin sânge, spre alte organe. Aşa se explică faptul că persoanele care au o dantură deteriorată suferă, mai devreme sau mai târziu, de reumatism şi de afecţiuni cardiace. Iar cercetările medicale au stabilit, de curând, că femeile care au afecţiuni ale gingiilor rămân însărcinate cu întârziere.
Iei gustări din oră în oră
O alimentaţie sănătoasă înseamnă să mănânci trei mese principale pe zi şi două gustări (alcătuite din fructe). Cunoşti foarte bine regula aceasta, dar nu te poţi abţine: te trezeşti de multe ori pe zi ronţăind câte ceva în plus: o brânzoaică în drum spre serviciu, nişte biscuiţei până la masa de prânz, floricele sau chipsuri seara, în faţa televizorului… Azi aşa, mâine aşa, şi te mai miri că te îngraşi pe zi ce trece! Uită acest obicei păgubos: cu cât “câştigi” mai multe kilograme, cu atât mai mult îţi oboseşti inima şi ficatul, iar riscul de diabet creşte!
Fumezi. Mult!
Efectele consumului de tutun apar în timp – sunt afectaţi plămânii, sistemul cardiovascular, sistemul gastrointestinal, creşte riscul de diabet şi de cancer, pielea devine ternă şi dinţii se îngălbenesc. Iar statisticile medicale arată că fumatul este cauza decesului prematur în cazul a 50% din totalul fumătorilor.
Bei prea puţină apă
Îmbătrânirea este urmarea deshidratării – susţin specialiştii, pentru că apa este cea care “spală” toxinele din organism. Nu bei destul (circa 1,5 litri pe zi)? Organele se intoxică treptat. Uiţi să bei pentru că… nu-ţi este sete? Foloseşte următorul truc: umple trei sticle de 500 ml şi scrie pe fiecare: dimineaţă, prânz, seară. Ţine-le la îndemână şi ai să vezi că le dai gata fără probleme.
Nu-ţi faci timp pentru îndeletniciri plăcute
Întreabă-te ce îţi face plăcere cu adevărat: o tură pe bicicletă, o oră petrecută la sală sau la piscină, un film vizionat în oraş sau o carte bună, citită pe îndelete. După ce ai aflat răspunsul, nu lăsa nici o zi să treacă fără să îţi oferi măcar una dintre aceste mici bucurii: în momentele acelea, organismul tău secretă endorfine (hormonii stării de bine). Iar oamenii fericiţi sunt mai sănătoşi decât cei mohorâţi.