La vârsta de 9 săptămâni: toxoplasmoză
* Mama poate fi contaminată cu toxoplasma gondii (un parazit care infectează foarte multe specii) dacă mănâncă fructe și legume nespălate, carne crudă sau insuficient preparată termic, conserve infestate sau dacă bea apă nefiltrată.
* Ce probleme poate avea copilul: anomalii cerebrale, debilitate mintală, tulburări vizuale, calcificații cerebrale, hidrocefalii sau microcefalii.
La vârsta de 10 săptămâni: malnutriție
* Mama poate avea această problemă dacă nu are o alimentația foarte echilibrată: nu consumă suficiente proteine si calorii, iar laptele și glucidele lipsesc de la masa ei.
* Ce probleme poate avea copilul: întârziere în dezvoltarea intelectuală, afectarea activității electrice a creierului.
La vârsta de 12 săptămâni: infecții virale, gripă, rubeolă
* Dacă nu își ia măsuri de prevenție și dacă imunitatea organismului ei este slăbită, mama poate lua aceste infecții din mediul în care trăiește.
* Ce probleme poate avea copilul: neînchiderea tubului neural și degenerarea țesutului nervos sau apariția unor malformații (rubeola produce malformații cardiace, deficiențe auditive și vizuale, malformații ale sistemului nervos central al fătului). Din cea de a 12-a săptămână de sarcină și radiațiile la care este expusă mama pot duce la malformații grave ale fătului.
La vârsta de 24 de săptămâni: boli genetice
* Atât mama, cât și tatăl pot avea o ereditate încărcată: circa 1.800 de boli genetice au fost depistate până în prezent.
* Cum poate fi păzit copilul: prin testele genetice pe care și le fac ambii părinți, înainte de a-l concepe (sursa: www.prokid.ro).
Pe toată durata sarcinii: hipotiroidie
* Hipotiroidia este o afecțiune endocrină caracterizată prin scăderea sintezei de hormoni produși de glanda tiroidă. În timpul sarcinii, dezvoltarea și maturizarea normală a creierului bebelușului este determinată, în mare parte, de acești hormoni. De aceea, este esențial ca, înainte de a concepe un copil, orice femeie să-și facă analizele hormonale ce arată dacă tiroida funcționează normal – spune dr. Camelia Valentina Cimpoeșu, medic specialist Endocrinologie la Centrului Medical Focus.
* Ce probleme poate avea copilul: absența congenitală a tiroidei (copilul se naște fără tiroidă) determină întârzieri majore în dezvoltarea și maturizarea creierului său (retard mental: studiile arată că un astfel de copil poate pierde 7-8 puncte de IQ).
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!