Obişnuiţi să ne situăm în coada clasamentelor cu privire la “avuţii” sub orice forme, pare o anomalie că ţări precum Germania, Franţa, Luxemburg sau Elveţia sunt mult sub noi. Cele mai noi date furnizate de Eurostat arată că 95,6% dintre locuitorii ţării noastre se pot mândri cu acte de proprietari pe gospodăria lor.
Explicaţia: împroprietăririle din 90
Procentul este cel mai mare din Europa, România reuşind să depăşească toate celelalte state, majoritatea mult mai dezvoltate. Nemţii sunt proprietari doar în proporţie de 52,6%, francezii, 64,3%, locuitorii din Luxemburg, 73%, iar cei din Elveţia, deşi cunoscuţi drept bogaţii Europei, se află în coada clasamentului, cu 44%.
“Explicaţia porneşte de la faptul că jumătate din ţara noastră e rurală, iar oamenii de acolo nu stau cu chirie, pe când în Vest există un segment foarte dezvoltat al chiriilor. Apoi, trebuie să ne amintim de împroprietărirea masivă de la începutul anilor 90, când populaţia a avut posibilitatea să cumpere locuinţele închiriate de la stat la preţuri foarte mici”, a explicat, pentru Libertatea, Daniel Crainic, director de marketing la imobiliare.ro.
Specialistul e totuşi de părere că procentul atribuit României e puţin “umflat”, dar, chiar şi aşa, se va reduce în următorii ani. “Anul trecut, am constatat o tendinţă nouă în piaţă: pentru prima dată, numărul chiriaşilor l-a depăşit pe cel al persoanelor care căutau să cumpere case”, a adăugat acesta.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro