Declinul oraşului Säffle a început în anul 2013, când secţia de producţie a autobuzelor de la Volvo, la care lucra o bună parte dintre localnici, s-a mutat în Polonia, la Wroclaw. Şomajul este acum dublu faţă de restul regatului, dar, cu toate acestea, comuna preia mai mulţi migranţi decât multe altele. Autorităţile recunosc faptul că nu le e uşor, însă odată sosiţi, imigranţii devin responsabilitatea lor.
“În lunile de iarnă, trebuie să ne asigurăm că nu mor de frig. Există motive pentru care ei sunt aici, nu le putem înţelege în totalitate dar, fără îndoială, există bunăstare, ordine şi siguranţă pentru ei în localitatea”, spune consilierul local Dag Rogne.
Astfel, imigranţii primesc un loc în care să doarmă şi uneori şi o masă caldă, chiar dacă această atitudine a făcut ca localnicii să se împartă în două tabere. Ba chiar, în primăvara trecută, un grup de adolescenţi i-a hărţuit pe romi şi, în final, o fată l-a scuipat pe unul dintre cerşetori.
De partea cealaltă, Kristin Fransson, o tânără de 22 de ani crede că oamenii nevoiaşi trebuie ajutaţi.
“Faptul că biserica şi comuna asigură un acoperiş deasupra capului pentru cerşetori cred că este un lucru bun. Toţi oamenii sunt egali, aşa că eu cred că este corect”, spune Kristin.
Alţii însă nu sunt la fel de deschişi.
“Dacă eu mă duc în altă ţară, trebuie să-mi aranjez unde să locuiesc. Apoi, avem şi noi alte probleme, dacă-i ajutăm, poate o facem acolo unde locuiesc, în ţara natală”, încheie Britta Berglund, o localnică de 49 de ani.
Citește mai multe pe expressen.se
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro