Tratamentul costă 420 de lei pe lună
Vine şi rândul nostru. Îi prezentăm lui Ioan Istrate un diagnostic, fictiv, de cancer la esofag. Spunem că bolnavul e un unchi din provincie care nu se poate deplasa. “Analize de sânge aveţi?”, ne întreabă acesta. “N-avem”, răspundem. “Nu-i nimic. Merge şi fără. Tratamentul costă 420 de lei pe lună. În primele trei luni o să se simtă rău, apoi o să-şi revină. Medicii o să fie surprinşi de rezultate. Pastilele conţin acizi graşi superiori, C14 şi C18, care îi vor face bine. Dacă vrea
să trăiască, trebuie să le ia”, încearcă să ne convingă Istrate. Nu avem bani pentru o lună şi plătim doar pentru 15 zile de tratament. Iar Istrate acceptă. Pleacă în altă încăpere şi se întoarce cu cinci pungi din plastic pline “ochi” cu pilule. Acestea nu au ambalaj sau prospect şi miros puternic a oaie! Bărbatul ne scrie pe o foaie cum să le ia şi ce trebuie să mănânce “unchiul nostru”: “În prima zi – patru capsule la opt ore, a doua zi – patru la opt ore, şi tot aşa… până ajunge să ia 30 pe zi. N-are voie lapte dulce, grăsimi, alcool şi ţigări. Poate consuma carne de porc sau de vită, pasăre şi peşte, rădăcinoase, legume şi supe”.
«La mine au apelat oameni grei»
Sunetul soneriei îl întrerupe. Un copil e trimis de mama lui să mai cumpere pastile. Îi întinde banii lui Istrate, acesta îi dă pilulele, iar micuţul iese repede din casă. Afacerea merge brici. Când revine, îi cerem un document care să ateste faptul că are voie să comercializeze aceste produse. Ne arată un brevet de invenţie şi diploma de inginer. Când facem poze actelor, reacţionează nervos: “Cum vă permiteţi să puneţi la îndoială valoarea mea? Ce, pe doctori îi întrebaţi ceva? La mine au apelat oameni grei, politicieni, şefi de poliţie… Ieşiţi!”. Plecăm din casa lui şi ne-ntâlnim pe scări cu un domn care ne întreabă: “Nu vă supăraţi, aici locuieşte inginerul Istrate? Am auzit că mă va scăpa de cancer”.
Şi-a înregistrat «invenţia» la OSIM
Ioan Istrate deţine chiar şi un brevet de invenţie (foto) înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), pentru un compus despre care spune că e inclus în “pastilaminune”. Documentul reprezintă doar o înşiruire de compuşi şi de proceduri de obţinere a amestecului, care, practic, nu înseamnă nimic. Mai mult, se spune că această “invenţie” ar fi bună pentru tratamentul unor boli degenerative, precum: neoplasmul, scleroza în plăci, epilepsie, Parkinson, diabet, ciroze hepatice, hepatite cronice, ulcere gastrice şi duodenale, anemii, bătrâneţe, deficienţe de creştere a copiilor. Actul de la OSIM nu certifică, însă, faptul că pastilele vândute de inginer sunt verificate în laboratoare, ci doar că în termenul legal până la care cererea de înregistrare a invenţiei putea fi contestată nu s-a primit nici o reclamaţie. În aceste condiţii, dacă taxa impusă e achitată de solicitant, oficiul de invenţii eliberează aşa-numitul certificat.
Marius Savu, directorul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, avertizează: «Pericol agravant pentru sănătate»
Ne-am adresat Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANM) pentru a testa compoziţia din interiorul pilulelor.
“Testele noastre fizico-chmice ne-au indicat că ar fi vorba de seu de oaie sau lanolină. Acest remediu recomandat în tratamentul cancerului nu îndeplineşte condiţiile de medicament, aşa cum este definit în Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, prin faptul că nu deţine o autorizaţie pe piaţă, emisă de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale. Modul de prezentare (miros dezagreabil, de grăsime animală râncezită), absenţa informaţiilor privind modul şi locul de fabricare, natura şi puritatea materiilor prime şi a substanţelor utilizate, lipsa de date farmacologice privind toxicitatea preparatului şi altele pot constitui un pericol, real şi agravant, pentru sănătatea utilizatorului, având în vedere, mai ales, indicaţia terapeutică la care face referire. Punerea în circulaţie şi recomandarea în tratamentul unor boli a unor astfel de produse contravin prevederilor din Titlul XVII al Legii 95/2006 – Capitolul Supraveghere şi sancţiuni”, ne-a declarat Marius Savu, directorul ANM.
foto: Gabriel Miron
Citiţi în Libertatea de mâine ce părere au medicii despre «pastila-minune»
Şi tu ai fost păcalit sau ştii alte cazuri similare? Comenteaza aici, pe Facebook sau trimite-ne un mail la adresa subiecte@libertatea.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro