Un exemplar de boa de nisip a fost descoperit de un locuitor din Lunca Dunării, care a scris un mesaj pe pagină de facebook a Societăţii Ornitologice Române (SOR), ulterior fiind contact de către specialişti.
“Nu poţi trece cu vederea o astfel de semnalare. Pe scurt, am văzut fotografiile şi am rămas uimit. Mi-am organizat o echipa din care au mai făcut parte soţia mea, Corina Cioflec, cel mai bun blogger de wildlife din România – Doru Panaitescu şi un alt herpetolog, Tibor Sos. Împreună am plecat pe teren, să căutăm ceea ce noi credeam că este o specie dispărută. Cel mai greu cred că a fost să ţin secretă locaţia indicată de primul găsitor”, a declarat Vlad Cioflec, membru al SOR.
Echipa s-a deplasat în teren, unde surpriza a fost mai mare decât se aşteptau. Nu au găsit un singur exemplar de boa de nisip, ci … zece.
Mai mult, a fost vorba şi despre o femelă care avea alături nu mai puţin de şase pui. Toate exemplarele au fost lăsate exact acolo unde au fost găsite. Niciun şarpe nu a fost bruscat, rănit, vătămat.
Local, boa de nisip este numit şi şarpe cu două capete, pentru că este extrem de bine adaptat: coada animalului seamănă foarte bine cu capul, un sistem de apărare extrem de eficient împotriva prădătorilor care apucă reptilele de cap
Boa de nisip (Eryx jaculus) nu este un şarpe veninos, ci unul constrictor. Este cu preponderenţă un animal nocturn, are pupila verticală. Se hrăneşte îndeosebi cu rozătoare, pe care le vânează în galeriile construite subteran. Poate fi găsit, extrem-extrem de rar, în zone aride. Ultima semnalare, în viaţă, a unui exemplar de boa de nisip pe teritoriul României, provine din 1937 în localitatea Cochirleni.
Dat fiind că specia era considerată dispărută, locul unde a fost redescoperită nu poate fi făcut public, pentru că ar putea duce la o vânătoare de trofee.
Vezi şi specii de șerpi din România!