În vizorul Ispectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti se află deja Şcoala Gimnazială Sf. Andrei, Liceul Teoretic Nicolae Iorga şi Colegiul Economic Costin C. Kiriţescu.
Reporterii ziarului Libertatea au vrut ieri să stea de vorbă cu reprezentanţi ai celor trei unităţi şcolare, însă bodyguarzii instituţiilor au instrucţiuni clare: să nu prindă picior de presă pe lângă şcoli. Marian Banu, inspector de imagine ISMB, admite însă că toate cele trei cazuri de verificare “sunt legate de pretinderea unor foloase din partea profesorilor”.
“Faptele nu au gravitatea celor de la Şcoala nr. 10 (n.r. – unde învăţătoarea Dana Blându a fost filmată în timp ce le cerea părinţilor bani pentru cadourile de Crăciun), dar vom verifica să vedem despre ce este vorba”, a spus acesta.
Să se dea bani… cu chitanţă!
Şpaga din şcoli nu este o noutate nici pentru ministrul educaţiei, Remus Pricopie (foto), care admite să se dea bani, dar… cu chitanţă!
“Nu este o noutate, şi se ştie că fondul gestionat de profesori, de directori este ilegal. Nimeni din şcoală nu are voie să primească, să gestioneze astfel de bani. În acelaşi timp, este dreptul oricărui cetăţean din România să contribuie de bunăvoie la o anumită activitate. Dacă se doreşte acest lucru, în şcoala românească trebuie făcut numai prin asociaţiile de părinţi şi numai cu chitanţă şi cu justificarea sumelor respective”, a precizat Pricopie.
Cazul a fost clasat de Inspectoratul Şcolar
O poveste veche de vreo jumătate de an, dezgropată zilele trecute, implică şi Şcoala Centrală, din Capitală, în imensul scandal care a cuprins mai multe instituţii de învăţâmânt. În acest caz, o învăţătoare a fost reclamată că ar fi dat un elev cu capul de pereţi şi că ar fi făcut bani frumoşi din excursii vândute la suprapreţ şi din taxele pentru after- school.
Şi Şcoala Centrală a fost implicată într-un scandal, după ce o învăţătoare a fost acuzată de violenţă
“Plângerile au curs după ce copilului reclamantei i-a fost scăzută nota la purtare. Inspectoratul Şcolar a clasat cazul din lipsă de probe, lucru pe care, probabil, îl vor face, din aceleaşi motive, şi poliţiştii Secţiei 6, care au anchetat cazul. Până acum nu s-a conturat comiterea vreunei infracţiuni”, ne-au declarat surse apropiate anchetei.
Dările de la şcoală sunt între 125 şi 620 de lei/an
La grădiniţă, la şcoală şi chiar la liceu, învăţământul gratuit îi “arde” pe părinţi la buzunare. Degeaba se spune că e ilegală strângerea fondului clasei sau al şcolii, pentru că în luna octombrie a fiecărui an, părinţii sunt puşi să stabilească o sumă pentru achiziţiile destinate clasei.
Mai mult, acestui aşa-numit fond al clasei – din care se cumpără cretă, burete, săpun, hârtie igienică, flori etc. -, i se adaugă fondul şcolii, stabilit anual de comitetul de părinţi al şcolii şi de conducerea instituţiei de învăţământ.
Acesta din urmă e folosit, teoretic, pentru achiziţionarea de produse pentru curăţenie, de perdele, mobilier, table, dulapuri etc. Şi asta nu e tot! Părinţii au de cotizat pentru cadouri – de Crăciun, de 1 şi de 8 Martie, de Paşte şi de sfârşit de an -, dar şi pentru cărţi şi caiete speciale. Iată despre ce sume este vorba:
400 de lei pentru «obiecte necesare elevului»
Părinţii a patru elevi din clasa Danei Blându, învăţătoarea de la Şcoala nr. 10 din Bucureşti, au fost audiaţi, ieri, de poliţiştii Secţiei 6, în dosarul în care femeia este cercetată după ce a cerut bani de cadouri.
La ieşirea de la audieri, mama unuia dintre elevi a declarat că părinţii au dat bani, încercând să mulţumească pe toată lumea, dar replicile învăţătoarei i-au jignit.
“Spunea indirect în timpul şedinţelor ce trebuia să facem, ce trebuia să cumpărăm”, a spus femeia. Ea a precizat că a plătit în acest an şcolar 400 de lei, bani pentru uniforme şi alte obiecte necesare copilului la şcoală, dar o parte din această sumă s-a folosit şi pentru achiziţionarea de cadouri.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro