Grăsime
Fripturi şi cârnaţi, sosuri, maioneză, tort – odată scăpate din furculiţă, bunătăţile tradiţionale lasă urme greu de şters, dacă nu te-ai dotat cu:
- pudră de talc: dacă “surprinzi” pata la scurt timp după ce a apărut (cât e proaspătă), o poţi elimina în felul următor – sub ea pui o bucată de sugativă curată, iar peste ea presari un strat gros de talc, acoperit cu o hârtie curată şi presat cu un obiect greu. După 24 de ore, scuturi talcul şi perii în forţă materialul. Dacă a mai rămas o urmă cât de mică, îl speli cu apă călduţă şi cu săpun sau detergent (ales în funcţie de tipul ţesăturii).
- altă soluţie, în special când ai de scos pete de grăsime de pe guler sau manşete: amesteci patru linguriţe de amoniac şi o linguriţă de sare de bucătărie, până când obţii o pastă consistentă, pe care o întinzi pe pată. După 2-3 minute, speli gulerul sau manşeta cu detergent obişnuit.
Şampanie
Fie că acela care deschide sticla nu a exersat destul, fie că paharul este apucat cu prea mare entuziasm, petrecerea se poate solda şi cu pete de şampanie. Ideal ar fi să încerci să le scoţi imediat, spălând insistent cu apă caldă. Uşor de zis, greu de făcut? Încearcă puţin mai târziu, cu un amestec în părţi egale de alcool etilic de 96% şi oţet slab (3%). Toarnă pe pată şi lasă să acţioneze câteva minute. Apoi clăteşte bine. Atenţie la ţesăturile colorate: aplică mai întâi soluţia pe o porţiune ascunsă, ca să te asiguri că nu decolorează.
Vin roşu
O pată proaspătă iese fie spălând-o insistent sub jetul de apă caldă, până când dispare, fie presărând un strat gros de sare de bucătărie, după care se spală cu apă şi săpun şi se clăteşte bine, bine.
Pentru petele de vin roşu de care nu te poţi ocupa imediat este bine să ai în casă apă oxigenată diluată 5%: torni puţin pe pată, apoi tamponezi cu amoniac (cu ajutorul unei dischete) şi absorbi umezeala cu o cârpă moale.
Ciocolată
Nu te pripi: ciocolata trebuie lăsată să se usuce; după care se rade cu un cuţit şi se curăţă, la final, cu tampon îmbibat cu benzină şi cu o periuţă aspră.
Ciocolata s-a dus, dar a lăsat în urmă o pată gălbuie? O faci să dispară frecând cu un tampon înmuiat în glicerină caldă, după care vei spăla cu apă caldă.
Cafea
Dacă acţionezi imediat, pata iese, de regulă, prin simpla spălare cu detergent şi apă caldă.
Altă soluţie este sarea presărată pe pată, urmată de spălarea cu apă şi, la nevoie, cu săpun sau detergent.
Dacă a apucat să se usuce, tamponezi cu glicerină, speli cu apă caldă, torni şi puţină apă oxigenată. Şi gata cu pata.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!