George Becali, Cristian Borcea, Gică Popescu, Adrian Năstase şi MM Stoica sunt câţiva dintre cei care, în spatele gratiilor, s-au apucat de scris cărţi.
După ce George Copos a fost acuzat de plagiat pentru că una din “operele” sale ar fi fost copiată după o lucrare de disertaţie, Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti (UB) a început să ia măsuri. Preşedintele comisiei, Marian Popescu, a vorbit recent, într- o conferinţă de presă, despre scrierile lui George Copos, pe care le-a catalogat drept “cazuri de recorduri absolute”.
Pentru cele cinci lucrări, nevalidate ca fiind ştiinţifice toate, fostul investitor al clubului Rapid a obţinut o reducere a pedepsei cu 150 de zile.
Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti va propune Ministerului Educaţiei şi Parlamentului să elimine măsura legislativă care le permite deţinuţilor să redacteze lucrări ştiinţifice, prin care îşi pot reduce perioada de detenţie cu câte 30 de zile.
La ANP nu sunt specialişti
Profesorii universitari spun că aceste lucrări vulnerabilizează credibilitatea tuturor lucrărilor ştiinţifice. “Este vorba de lucrări cu caracter pseudoştiinţific. Argumentele în favoarea eliminării măsurii sunt: imposibilitatea practică de a desfăşura o activitate ştiinţifică în detenţie; majoritatea acestor lucrări nu au validare ştiinţifică corespunzătoare; efectele perverse produse de această măsură – generarea de corupţie, scrierea de către alţi oameni a acestor lucrări presupuse a fi scrise de deţinuţi; plagiatul şi toate aceste demersuri duc la trecerea în derizoriu a ideii de cercetare ştiinţifică, lucru cu care nu putem fi de acord”, a declarat Georgeta Ghebrea, membră a comisiei de la UB.
Cert e că la Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) nu există un grup de specialişti care să spună dacă o carte scrisă de un deţinut este sau nu o lucrare ştiinţifică.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro