Analizele obligatorii, 1.000 de lei
Este şi cazul Lidiei Muller (foto dreapta), în vârstă de 30 de ani, confecţioneră, care, aflată în primul trimestru de sarcină, a trebuit să scoată din buzunar peste 1.000 de lei numai pentru analizele strict necesare pe care orice femeie gravidă este obligată să le facă.
“Şi acesta e numai începutul. Eu mai am un copil şi făcând comparaţie cu suma pe care am cheltuit-o la sarcina anterioară, în urmă cu aproximativ 4 ani, mi se pare că preţurile s-au dublat. Este adevărat că unele dintre analize sunt gratuite şi anume cele pe care le fac prin Casa Naţională de Asigurări, însă celelalte, mult mai costisitoare, trebuie să le suport din buzunarul propriu. Şi nu mi se pare normal. Cred că toate analizele pentru femeile gravide ar trebui să fie gratuite. Este foarte greu să mai faci un copil în ziua de azi. Cred că actualul ministru încearcă să scadă natalitatea în România”, ne-a mărturisit viitoarea mămică.
Alina, mama Jaisei (3 ani), va fi nevoită să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru a-i face toate analizele medicale micuţei care, în această toamnă, va merge la grădiniţă
Şi femeile care au copilaşi de grădiniţă sau de şcoală sunt la fel de revoltate. Periodic, micuţii care care intră în colectivitate trebuie supuşi unor teste de sănătate. Printre acestea se numără şi coprocultura care, de la 1 aprilie, a crescut de la 22 de lei la 35 de lei.
Anca Gâmfăleanu (30 ani) este mămica Marei în vârstă de 4 ani. Cel puţin de 3 ori pe an, Anca este obligată să-i facă fiicei sale analizele medicale obligatorii pentru grădinţă. “Este inadmisibil. După ce că avem salarii de mizerie şi în fiecare lună suntem obligaţi să plătim asigurările medicale, ministrul Ritli s-a gândit să mai scumpească şi analizele pe care le facem la stat. Mă gândeam să-i mai fac o surioară sau un frăţior Marei, însă în condiţiile astea… “Domnule ministru, vreţi să nu mai facem copii?”, s-a întrebat retoric Anca Gâmfăleanu.
Ca Anca gândesc, probabil, multe femei, pentru că analizele scumpite din ordinul ministrului Ritli sunt importante pentru gravide şi pentru copiii mici, exact categoriile sociale la care ar trebui să se gândească ministrul dacă vrea să crească natalitatea.
În Libertatea de ieri v-am prezentat noile prețuri pentru analizele făcute la stat
Ritli, anchetat în 2002 pentru decesele a 20 de bebeluşi
Numele actualului ministru, care adoptă măsuri de descurajare a natalităţii, prin majorarea tarifelor analizelor, a fost în 2002 în mijlocul unui scandal la Oradea, unde au murit 20 de bebeluşi.
În 2002, pe vremea când Ladislau Ritli deţinea funcţia de şef al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, 20 de nou-născuţi au murit la maternitatea din Oradea, din cauza unei infecţii intraspitaliceşti.
În urma scandalului iscat de decesul bebeluşilor, ministrul sănătăţii de la vremea respectivă l-a demis din funcţie pe Ritli. Însă, imediat după ce a primit cea mai înaltă funcţie din Ministerul Sănătăţii, Ritli a ţinut să făcă unele precizări legate de acel subiect sensibil, declarând: “La Maternitatea din Oradea a existat o suspiciune de infecţie nosocomială pe care chiar Direcţia de Sănătate Publică Oradea, coordonată de mine la acea dată, a depistat-o şi a raportat-o instituţiilor superioare.
Deoarece pentru acest caz mai multe instituţii au demarat investigaţii amănunţite, pentru a nu exista suspiciuni, am considerat că este corect să îmi prezint demisia din funcţie până la clarificarea tuturor aspectelor.”
Are două apartamente şi o casă de vacanţă
Conform ultimei declaraţii de avere completate în februarie 2012 de ministrul sănătăţii, Ladislau Ritli, acesta deţine: un teren forestier de 300 m2, două apartamente, o casă de vacanţă şi un autoturism Peugeot 207. Toate proprietăţile sunt în judeţul Bihor. Ministrul are şi câteva conturi deschise la băncile din România, însă sumele depuse sunt modice.
Nu le ajută pe gravide, dar vrea ca ele să nu mai facă avort
Deputatul PDL Cristian Dugulescu a iniţiat un proiect de lege prin care vrea să introducă obligativitatea consilierii psihologice pentru femeile care vor să facă o întrerupere de sarcină, urmând ca, după cinci zile, acestea să ia o decizie în ceea ce priveşte sarcina. Dugulescu spune că în acest fel se va reduce semnificativ rata avorturilor, întrucât pshihologii le vor explica ce pot face cu copiii nedoriţi, dar şi ce efecte negative asupra organismului pot apărea în urma intervenţiei chirurgicale.
Mai multe ONG-uri, dar şi femeile din PSD se opun acestei legi întrucât, susţin acestea, interzice dreptul femeilor să facă ceea ce vor cu corpul lor.(Radu Nistor)
Se nasc din ce în ce mai puţini copii
De la o lună la alta, în România se nasc din ce în ce mai puţini copii! La sfârşitul anului, aveam 8,7 născuţi-vii la mia de locuitori, potrivit datelor de la INS. În luna decembrie a anului trecut, au venit pe lume cu 23 de copii mai puţin decât în luna precedentă, iar sporul demografic a fost negativ. Specialiştii se tem că, dacă situaţia se repetă, în viitor ne vom confrunta cu un dezechilibru semnificativ.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro