Renunţă prin voinţa proprie
În acest caz, alături de voinţa proprie intră în calcul şi alţi factori: cantitatea de tutun, metoda folosită de când fumezi, nivelul ajutorului primit şi starea generală de sănătate. Aici te pot ajuta şi diverse broşuri cu sfaturi pe care trebuie să le urmezi. Această metodă dă rezultate la cei care fumează ocazional sau mai puţin de 10 ţigarete pe zi. Ai nevoie şi de susţinerea celor din jur. Există nenumărate asociaţii şi programe ce te pot ajuta. Poţi apela şi la un consilier individual în clinici de specialitate.
Apelează la medicamente
De obicei, aceste medicamente trebuie administrare corect şi au o eficienţă sporită când se asociază cu alte resurse, cum ar fi consilierea şi susţinerea. Nu le lua fără aviz medical! Terapii ajutătoare: guma de mestecat cu nicotină, inhalatorul de nicotină, pastila de nicotină, vaporizatorul de nicotină, plasturele cu nicotină. Prin aceste metode nicotina ajunge direct în sânge. Dintre toate metodele doar plasturele eliberează doza de nicotină în mod continuu şi controlat. Celelalte o eliberează instant.
Alte mijloace
Există şi alte modalităţi care te ajută să te laşi de fumat, cum ar fi acupunctura, tratamentul cu laser sau hipnoza. Sunt mulţi care recurg şi la ţigaretele electronice. Pentru unii sunt utile, dar nu funcţionează la toată lumea şi nici nu există studii suficiente care să confirme efectul lor benefic. Unele conţin şi nicotină, care ajunge direct în plămâni. Aşadar, nu prea reprezintă o soluţie bună ca să te laşi te fumat.
Ţigaretele parfumate cu diverse plante medicinale sunt utilizate de multe persoane, dar nu sunt recomandate fiindcă pot induce riscuri pentru sănătate.
Acupunctura face parte din medicina tradiţională chineză. Se pare că există puncte specifice pe corp care sunt legate de nevoia irezistibilă de a fuma. Adepţii metodei pretind că acupunctura poate incita corpul să elibereze analgezice naturale numite endorfine, pentru a imita efectele nicotinei asupra creierului.
Laser. Tratamentul cu laser este bazat pe aceeaşi teorie ca şi acupunctura. Doar că locul acelor este luat de raze fine de laser.
Hipnoza. Este o stare de relaxare şi de atenţie exclusivă în cadrul căreia o persoană se concentrează pe o anumită senzaţie, idee sau sugestie. Scopul este de a schimba atitudinea de fumător şi de a ajuta pacientul să renunţe la tutun. Se induc şi alte gânduri de relaxare dacă apar momente de crispare, de a rezista unei dorinţe irezistibile de a fuma sau se reînvie aspecte dezagreabile ale tabagismului.