„În momentul în care am primit cardul am zis nu, mama, încă mai ești în civilizație încă un pic și l-am sunat pe domnul doctor și mi-a spus că nu mai e necesar. Normal că nu mai e necesar”, spune fiica unei femei decedate, citată de știrileprotv.ro.
La două luni dupa moartea mamei sale, doamna Rodica din Hunedoara a primit acasă un plic care conținea cardul de sănătate al decedatei. Supărată pentru că mama sa, care nu avea decât o pensie de veteran de 150 de lei, nu și-a permis medicamentele necesare în ultimii ani de viață, doamna Rodica spune că instițutiile ar trebui să fie mai atente. Rodica Szalkay, fiica femeii decedate: „E al naibii de trist. Suntem numai niște numere. Dacă s-au bifat, bine, dacă nu, nu.”
Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Hunedoara recunosc că acest caz nu e singular. Numai în județul Hunedoara au fost emise 3.200 de carduri pe numele unor persoane decedate. Dar autoritățile susțin că au făcut verificări și doar 300 de astfel de carduri ar fi ajuns la familile îndoliate.
Ovidiu Bandea, purtător de cuvânt CJAS, Hunedoara: „Baza de date pentru care s-au făcut cele 13 milioane de carduri la nivel național s-a operat din 2012 și este logic că până în prezent anumite persoane să fie decedate. Cardurile nu au ajuns efectiv în posesia titularilor decedați”. Era și cam greu! Oricum, aceste carduri nu vor fi activate. Ele se întorc la casele județene de pensii unde sunt ținute un timp în arhive, apoi vor fi trimise la Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru a fi distruse.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!